Kisah Keagungan Dan Kejatuhan Myspace Yang Pernah Menawan Dunia

Share on facebook
Share on twitter

Myspace merupakan satu platform media sosial yang diilhamkan oleh sekumpulan pekerja pemasaran Internet, eUniverse pada 2003.

Idea Itu lahir daripada Chris DeWolfe, Brad Greenspan, Tom Anderson dan
Josh Berman.

Mereka melihat perkembangan pesat pada friendster sebagai salah satu motivasi kepada mereka menghasilkan platform media sosial dengan cara yang lebih unik.

blank

eUniverse ada data 20 juta pengguna internet dalam database mereka. Jadi kenapa mereka tidak mahu menggunakan kelebihan syarikat mereka untuk mewujudkan socmed sendiri?

10 Hari Dan MySpace

Selepas hanya 10 hari berkumpul menggembleng tenaga dan memerah idea, MySpace dilancarkan.

Pada awalnya, ia hanya digunakan di kalangan pekerja-pekerja eUniverse. DeWolfe menjadi CEO yang pertama. Manakala legend Tom Anderson (korang mesti kenal) adalah Presiden.

MySpace terus berkembang selepas berjaya memperbaiki beberapa features ketika digunakan hanya di kalangan pekerja eUniverse.

Myspace dilancarkan ke umum pada Januari 2004. Asas kepada MySpace adalah konsepnya berbentuk perkongsian hiburan di antara pengguna.

Pengguna juga boleh berinteraksi di antara satu sama lain dan saling bertukar kesukaan dan hobi.

Pada masa inilah, mana-mana new users akan automatik terus rakan pertama mereka adalah Tom Anderson.

Ingat tak rupa wajahnya di profile? Rujuk featured image atas tu. Dia laju je kalau perempuan.

Tidak sampai sebulan, MySpace sudah ada sejuta pengguna. Dan 11 bulan kemudian mereka ada 5 juta unique visitors.

Ini telah enjadikan ia sebagai platform media sosial yang paling berpotensi di mata pelabur.

Viacom kemudian cuba membida MySpace. Tetapi yang mengejutkan News Corp menawarkan harga lebih tinggi, iaitu $580 juta.

Pada ketika itu nilai MySpace diletakkan pada paras $327 juta. Jauh tak bezanya dengan bidaan News Corp?

No 1 Di dunia

Selepas pegambilalihan itu, MySpace dibangunkan sebagai social media no 1
dunia. Pada Julai 2006, MySpace menjadi media sosial media paling berpengaruh mengatasi Friendster.

blank

80% daripada trafik media sosial adalah dari MySpace. Kemudiannya munculnya Facebook menjadi pesaing terbaru MySpace. Facebook berkembang pesat.

Namun kemuncak kepada penggunaan MySpace adalah pada Disember 2008 apabila 76 juta unique users di USA.

MySpace menjadi media sosial yang penting kepada ramai pihak terutama sekali kepada industri muzik.

Ramai artis amateur menjadi profesional kerana platform MySpace. Untuk artis yang sudah terkenal serta syarikat rakaman mereka menjadikan MySpace sebagai médium penting mengukuhkan lagi publisiti mereka.

Platform MySpace sangat menyokong penstriman muzik. Siap ada button auto music play.

Pada sekitar 2007 dan 2008, MySpace hanya memiliki feature seperti laman profile utama, design dan beberapa feature asas lain yang menarik.

Pada 2010, MySpace melakukan rombakan pada features mereka. Banyak features baru ditambah termasuk game, muzik, dan video.

Fasa penurunan

Ramai berpendapat, apabila DeWolfe meletakkan jawatan sebagai CEO pada April 2009 sebagai titik tolak kepada kejatuhan MySpace.

Segala yang berkaitan dengan MySpace telah merudum. Perjanjian $900 juta untuk tempoh 3 tahun dengan googlejuga dikatakan menjadi punca MySpace semakin jatuh.

Akibat perjanjian itu, MySpace semakin banyak iklan dan tumpuan lebih kepada komersial berbanding dengan memberikan kemaskini yang menarik kepada pengguna.

Pengguna merungut kerana loading time yang teruk.

blank

Tidak dinafikan, peningkatan pengguna facebook juga menjadi antara punca.

Tetapi sebagai ‘otai’ dalam social media, MySpace seharusnya ada pelan mereka tersendiri. Facebook lebih ringan dan memberikan pengguna lebih kepuasan dalam media sosial.

Pengerusi News Corp merangkap CEO, Rupert Murdoch, kecewa apabila MySpace gagal memenuhi ekspektasi.

Pada Jun 2011, MySpace dijual kepada Specific media hanya dengan harga $35 juta, kira-kira 6% daripada amaun yang dibayar Murdoch 6 tahun lalu.

blank

la seperti bukan lelong, tetapi lebih kepada harga dah tak kuasa nak simpan lama-lama.

Rupert Murdoch melabel pembelian MySpace sebagai satu kesilapan besar dalam karier beliau.

Pada September 2015, MySpace – yang sebelum ini menjadi no 1 di dunia dan USA – telah jatuh ke ranking 1,643 di USA dan 1,913 di dunia.

Myspace terus jauh di hati peminat mereka apabila mereka tidak ada usaha lebih aktif dalam memperbaiki laman tersebut.

Ads dan spam berlambak. Semakin hari orang semakin sukakan rupa bentu minimalis seperti facebook berbanding dengan MySpace yang agak crowded bagi sesetengah orang.

Dahulunya mungkin orang suka kerana zaman remaja belasan tahun. Apabila masuk ke alam lebih tua ramai yang sukakan benda lebih simple dalam media sosial.

MySpace juga sangat longgar ke atas users mereka yang teruk. Ada banyak aduan daripada users tentang beberapa users yang abusive di dalam MySpace namun pihak MySpace buat tak endah.

Berbeza dengan facebook, aku post pasal raver pun budak raver report tak sampai seminggu setel akaun aku kena.

Rumusan

MySpace yang sebenar boleh dikatakan sudah mati.  MySpace yang ada sekarang ni dimiliki oleh Time Inc. Dan ia bukanlah seperti yang dahulu.

Ini adalah contoh apabila anda terlalu memikirkan soal keuntungan dan melupakan kehendak pengguna.

Permulaannya sangat baik. Mereka boleh dikira pesaing kepada Friendster, tetapi mereka menawarkan benda yang Friendster tak ada untuk menjadikan Myspace unik dan ada peminat tegar tersendiri.

MySpace gagal kerana ramai yang menguruskannya hanya melihat ia tempat untuk letak iklan.

Tidak salah pun untuk mementingkan iklan, tetapi pastikan aspek lain diperkasakan juga.

Komplen dan kehendak pengguna tidak dititikberatkan. Daripada laman sosial yang bernilai $900 juta, ia menjadi laman sosia yang dianggap satu kesilapan oleh Google.

Baca yang lain