Kisah Kegigihan Peninju Paling Teruk Di UK Dengan 51 Kekalahan Straight

“Cita-cita saya adalah untuk diingati. Untuk diingati sebagai seorang yang kalah? Tidak. Untuk diingati kerana membuat kesan, untuk melakukan perkara yang tiada siapa berkata saya boleh lakukan.”

Itulah kata-kata ‘Rockin’ Robin Deakin, seorang peninju yang pernah diragui dikenali sebagai ‘Britain’s Worst Boxer’.

Deakin mencapai kemasyhuran dengan cara yang tidak diingini dan menjadi tajuk utama di seluruh dunia selepas tewas 51 pertarungan berturut-turut semasa kerjaya profesionalnya.

Tetapi rekod tanpa kemenangan yang luar biasa itu tidak menceritakan kisah tentang seorang pejuang yang bersungguh-sungguh, yang mengatasi kemungkinan besar untuk berjaya ke peringkat profesional.

Dilahirkan dengan talipes equinovarus, Deakin menjalani lebih daripada 40 pembedahan semasa muda dan tidak dapat berjalan tanpa alat bantuan sehingga umur enam tahun.

Dalam usaha untuk meningkatkan mobilitinya, Deakin telah diperkenalkan dengan sukan tinju ketika masih di bergelar kanak-kanak – permulaan perjalanan yang panjang dan unik dalam sukan itu.

“Saya dibawa ke gym pada usia lebih enam tahun,” kata Deakin kepada SPORTbible.

“Saya pernah berada di kerusi roda saya, disuntik dan sebagainya, dan jurulatih berkata seperti ‘Dia boleh menjadi agak baik, jika dia boleh berjalan’. Saya terus menjalani pembedahan pada kaki saya, saya menjadi lebih kuat dan mula ambil sesi fisio.”

“Akhirnya saya mula berjalan, mengambil langkah kecil. Saya hanya pergi ke gelanggang tinju untuk mencuba dan menguatkan kaki saya. Saya dapati ia membantu, dengan keyakinan saya juga. Saya baru mula menjadi lebih kuat dan lebih kuat. Ia banyak membantu.”

“Ia memberi saya keyakinan untuk menjadi diri saya sendiri. Daripada menjadi seorang kanak-kanak yang pemalu yang pernah dibuli. Ia bagus untuk menjadi diri saya sendiri dan mempunyai keyakinan untuk melakukannya.”

Apabila dia semakin dewasa, keadaan Deakin bertambah baik dan dia akhirnya dapat bersaing dalam pertandingan amatur, mara sehingga separuh akhir light welterweight di Kejohanan ABA, dan juga meraih pingat perak di Piala Limassol di Cyprus.

Selepas kerjaya amatur 76 perlawanan, Deakin akhirnya membuat penampilan sulung profesionalnya pada 2006 – menewaskan Shaun Walton dengan mata di York Hall yang bersejarah di London.

Tetapi kekalahan kepada Eduards Krauklis dalam pertarungan kedua yang sebenarnya diatur secara tergesa-gesa di Wembley Arena pada tahun berikutnya mencetuskan rentetan kekalahan yang luar biasa untuk Deakin.

Rentetan rekod itu,yang menjangkau sembilan tahun yang luar biasa, termasuk kekalahan kepada juara masa depan Anthony Crolla dan Stephen Smith, serta banyak kekalahan kepada rakan sperjuangan yang lain.

Menjelaskan keputusannya untuk meneruskan kerjaya profesionalnya walaupun selepas mengalami banyak kerugian, Deakin berkata: “Saya ketagih dengan kesakitan. Bunyinya bodoh tetapi saya suka perkara yang dielakkan orang. Saya suka kesakitan, saya suka berada di wilayah yang tidak diketahui untuk masuk. Kerana di sana dan sesuatu yang buruk berlaku. Ia tidak mengganggu saya tentang menang dan kalah.”

Kemuncak kepada nasib malang dalam kariernya datang pada 2014 apabila dia dilucutkan lesen untuk bertarung oleh Lembaga Kawalan Tinju British kerana bimbang tentang keselamatannya.

Ketabahannya akhirnya membuahkan hasil pada 2015 apabila dia meraih kemenangan kedua yang sukar difahami, menewaskan peninju Latvia, Deniss Kornilovs – kebetulan tempat yang sama dia membuat debut profesionalnya yang berjaya sembilan tahun sebelumnya.

“Ia sangat besar… Saya menangis di dalam gelanggang,” kata Deakin.

“Saya tidak pasti sama ada ia adalah kebahagiaan, saya rasa ia lebih melegakan. Ia adalah beban yang selama ini saya pikul di bahu saya.”

Dia turut mendedikasikan kemenangan itu kepada bekas juara welterweight Britain, Michael Jennings, yang membantu melatih Deakin dan malah mengajaknya tinggal di rumahnya selepas Deakin tidak mampu menyewa tempat tinggal.

“Michael adalah salah seorang kawan rapat saya dalam tinju,” tambah Deakin, yang turut berterima kasih kepada Jennings, dan adiknya Dave atas sokongan mereka sepanjang tempoh sukar tersebut.

“Saya tinggal di rumah Michael. Orang ramai tidak tahu perkara ini tetapi saya sebenarnya tiada tempat tinggal, saya tiada tempat tinggal. Saya tinggal di rumah Michael selama kira-kira empat bulan, tinggal di bilik menonton tv-nya. Dan berlatih setiap hari.

“Ia sangat gila kerana apabila saya menang, ia menjadi bualan seluruh dunia kerana tokoh seperti Floyd Mayweather dan Mike Tyson berkongsi cerita saya tentang kecacatan saya. Ia adalah perkara yang sangat besar. Terima kasih kepada Michael dan Dave kerana membantu saya ketika itu.”

Deakin akhirnya menggantung sarung tangan pada 2018, menamatkan karier tinju profesionalnya dengan hanya dua kemenangan daripada 55 pertarungannya. Tetapi dia belum selesai bertempur.

Dia kemudiannya berpindah ke dunia tinju tanpa sarung tangan. Dia mengakui menyertai sukan itu kerana mahu keluar daripada kemurungannya pada masa itu dengan menyakitkan dirinya.

“Saya tidak mahu berada di sini,” jelas Deakin.

“Saya tidak mempunyai tempat tinggal yang stabil, tinggal di hotel… itulah sebabnya saya mengambil banyak pertarungan seperti yang saya lakukan sehingga saya mempunyai tempat tinggal selama beberapa hari.”

Selepas meraih satu keputusan seri dan tiga kekalahan daripada empat pertarungan pertamanya, Deakin memilih untuk meninggalkan sukan itu selepas menemui kebahagiaan dan kestabilan bersama pasangannya, Kristy.

Tetapi dia akhirnya tertarik untuk membuat kejutan semula bulan lalu menentang Ben Hatchett, yang berakhir dengan – macam biasalah – kekalahan.

“Saya setuju dengan pertarungan itu kerana saya sudah dua setengah tahun dan tidak melakukan apa-apa, tetapi saya telah bertemu dengan apa yang saya rindui dan mendapat kebahagiaan daripadanya,” jelas Deakin.

“Tiga minggu sebelum perterungan, saya berfikir bahawa saya sudah tidak berlatih selama dua setengah tahun tetapi saya fikir pergi matilah. Saya tidak akan menolak pertarungan ini , saya tidak kisah apa akan berlaku. Itu naluri seorang pejuang.”

Deakin kini bersedia untuk menjalani satu lagi pembedahan dan bercadang untuk bertarung sekali lagi sebaik sahaja dia pulih daripada pembedahan. Dia berkata: “Saya nak melihat sama ada kaki saya boleh menerimanya”.

Tetapi walaupun pertarungan terakhirnya berakhir dengan kekalahan, Deakin berkata dia bangga dengan apa yang dia capai dalam kerjayanya.

“Saya selalu diberitahu bahawa saya tidak akan menjadi peninju oleh guru di sekolah kerana ketidakupayaan saya. Saya mahu membuktikan kepada orang ramai bahawa anda boleh melakukannya jika anda meletakkan fikiran anda kepadanya,” tambahnya.

“Menang atau kalah saya tidak kisah, saya hanya suka melawan.”