Kisah Vikash Dhorasoo Menghasilkan Filem Pemanas Bangku Simpanan Yang Rare

Nama Vikash Dhorasoo bukanlah asing satu ketika dahulu. Pemain berdarah India yang bermain untuk Perancis.

Paling menarik dia pernah menjadi bintang dokumentari tentang pemain simpanan ataupun Subtitute.

Dia berada di sebuah bilik hotel di Jerman dan bersendirian. Sambil bercakap: “Saya tidak akan gila. Jangan risau,” katanya kepada dirinya sendiri.

Dia tidak mahu menjawab telefon. Apabila dia keluar, dia membawa kamera 8mmnya dan merakam secara kasar kawasan koridor hotel atau beberapa tempat di dalam stadium bola sepak.

Ini adalah detik-detik daripada dokumentari Subtitute ciri, salah satu filem paling luar biasa tentang bola sepak yang pernah dibuat.

Tahun itu ialah 2006, Vikash Dhorasoo, sebahagian daripada skuad Piala Dunia Perancis.

Dhorasoo, yang dianggap sebagai “intelek bola sepak Perancis,” bermain setiap perlawanan ketika Perancis layak ke Jerman 2006, tetapi sebaik sahaja kejohanan bermula, dia menjadi seorang yang terpinggir.

Jurulatih Raymond Domenech hanya menggunakannya selama beberapa minit dalam perlawanan pusingan pertama menentang Switzerland (ketika dia hampir menjaringkan gol) dan Korea Selatan, tetapi untuk baki kejohanan, ketika Perancis mara ke final dan kekalahan menentang Itali, dia hanya berada di pinggir padang.

Cuba sedaya upaya, Dhorasoo tidak dapat membiasakan diri dengan kehidupan sebagai pemain simpanan.

“Tiada siapa boleh merampas nasib baik pada saya. Saya berada dalam pasukan ini hingga akhir. Saya tergolong dalam 23 pemain. Saya berada dalam pasukan ini sehingga akhir, walaupun saya tidak bermain,” katanya pada awal dokumentari.

Tetapi beberapa minggu kemudian, dia menjadi semakin pesimistik.

“Saya semakin muak di sini di Jerman. Saya tertanya-tanya untuk apa saya datang ke sini, kecuali untuk sebuah filem, kerana Piala Dunia saya gagal,” katanya.

“Tiga hari lalu menentang Sepanyol, saya rasa mahu menangis. Saya bukan penyokong, saya bukan penonton, saya pemain bola sepak dan saya tidak bermain bola sepak.”

Subtitute menunjukkan sisi kehidupan pemain bola sepak terkemuka yang jarang dilihat orang ramai.

Setiap kali pasukan Perancis tiba di hotel baharu, kawalan keselamatan adalah ketat. Pemain biasanya masuk melalui dapur. Apabila mereka tidak berlatih, ianya adalah hari yang panjang. Di sebalik kemewahan persekitaran mereka, mereka kelihatan hampir seperti banduan.

Filem itu yang pernah ditayangkan di Festival Dokumentari IDFA di Amsterdam bermula apabila Dhorasoo diamanahkan dengan kamera Super-8 oleh rakannya yang merupakan seorang penyanyi, dan pembikin filem Fred Poulet.

Semasa Dhorasoo mengembara mengelilingi Jerman dengan skuad Perancis, Poulet mengekori di belakang, juga bersenjatakan kamera 8mm. Dari semasa ke semasa, Dhorasoo dan Poulet mengatur pertemuan rahsia di mana pemain bola sepak itu akan memberikan pembikin filem itu slot tiga minit filem yang telah dirakamnya.

Sudah tentunya kualiti dokumentari itu tidak begitu jelas. Namun peminat menyukainya kerana ianya dianggap raw material. Gambar bergegar dan sebagainya. Kalau sekarang senang sahaja dia merakam dengan telefon pintar dengan kamera beresolusi tinggi.

Dhorasoo memaparkan kehidupan pemain simpanan ketika di tepi padang. Memanaskan badan dan sesekali membantu menyusun bola dan kadangkala tidak tahu apa yang sebenarnya harus dilakukan. Hanya dengan menyepak nyepak bola.

Hanya sekali-sekala, terdapat satu rakaman kepada dunia di luar bilik hotel Dhorasoo. Terdapat tanda-tanda masalah yang akan datang dalam perlawanan persahabatan pra-kejohanan menentang Mexico di Stade De France, apabila Dhorasoo dimasukkan untuk menggantikan Zinedine Zidane.

Embed from Getty Images
Ramai penyokong menyambut ianya dengan bunyi booo.

Dhorasoo menjawab secara falsafah: “Orang-orang ini yang datang ke stadium berdesing dan membenci saya, saya pasti mereka juga adalah orang yang saya suka dan pertahankan.”

“Saya mempertahankan mereka kerana saya membayangkan bahawa mereka adalah milik orang ramai, mereka datang dari kawasan popular. Ini adalah tempat saya berasal. Mereka adalah orang yang saya pertahankan, walaupun tidak ada kaitan dengan mereka dari segi politik atau sosial. Ia satu paradoks tetapi saya akan terus mempertahankan mereka.”

Sejak Piala Dunia berakhir, kerjayanya tidak menjadi lebih mudah. Di mana, kontraknya dengan pasukan Itali Livorno telah ditamatkan.

Apabila saya bertemu dengannya dan Poulet di sebuah hotel di Amsterdam, dia berkata bahawa dia sedang mencari kelab baru. Jika dia tidak menjumpainya, dia mungkin menggantung butnya “dan mungkin membuat lebih banyak filem.”

Embed from Getty Images

Dhorasoo dan Poulet bertemu selepas pemain bola sepak itu membaca artikel yang ditulis oleh pembuat filem itu dalam majalah dan menghubunginya.

Mereka berdua menjadi kawan. Poulet mengatakan bahawa mereka tidak menjangka Subtitute akan bertukar menjadi dokumentari lengkap.

“Kami hanya mahu mencuba sesuatu kerana saya mengenali Super-8mm dengan baik dan saya mula mengenali Vikash dengan lebih baik dan lebih baik. Saya fikir ia mungkin untuk menghasilkan beberapa pawagam dengan Vikash dan Super-8.”

Subtitue bukanlah filem yang boleh anda bayangkan daripada pemain bola sepak biasa: Dhorasoo jelas bukan jenis bermain kad atau pergi membeli-belah dengan WAG yang seksi.

“Saya berasa agak sedih pada mulanya, tetapi begitu banyak yang berlaku sejak itu,” katanya ketika ditanya pendapatnya tentang pengalamannya di Jerman 2006.

Satu perkara yang dia tidak mahu bincangkan ialah hubungannya dengan Domenech. Selama bertahun-tahun, jurulatih telah mempertahankannya. Sehinggakan dia dianggap anak emas Domenech. Ketika ramai mulai melancarkan kempen membencinya. Dan menganggap dia tak bagus.

Apabila Piala Dunia bermula, Dhorasoo tiba-tiba digugurkan dari barisan permulaan.

“Saya rasa saya hampir seperti anaknya,” katanya dalam filem itu.

“Selama dua tahun, dia melatih saya mendaki gunung. Dan pada hari saya boleh mendakinya, dia mengambil anak jirannya untuk melakukan tugasan. Ini satu pengkhianatan.” Adakah Domenech telah melihat filem itu? Dhorasoo tidak fikir begitu. “Mungkin di internet,” dia membuat spekulasi.

Walau apa pun kekecewaannya, dia seronok membuat filemnya dan melihatnya sebagai dokumentari penting. “Selepas perlawanan akhir, semua orang mengingati pemenang. Mereka melupakan yang kalah. Saya tidak mempunyai Piala Dunia tetapi saya mempunyai filem ini.”

Pemain gantian telah memenangi ulasan menarik daripada pengkritik, tetapi Poulet dan Dhorasoo tidak pasti bahawa ia akan mempunyai daya tarikan yang sama untuk peminat bola sepak.

Selepas bersara dia banyak membantu dalam pembangunan akar umbi bola sepak di India.

Mengenang semula kisahnya yang terkenal sebagai pemain gantian di Perancis, Dhorasoo sentiasa berbangga dengan kariernya.

“Saya menjadi pemain berketurunan India pertama bermain untuk pasukan kebangsaan Perancis. Saya mahu menjadi jambatan perhubungan antara Perancis dan India dalam bola sepak.”

“Saya bangga dengan apa yang saya lalui, bahkan menjadi pemain gantian untuk Zinedine Zidane di dalam karier saya adalah perkara yang saya banggakan.”