Kisah Ziyech Berhenti Merajuk, Kembali Ke Pasukan Kebangsaan Dan ‘Rembat’ Belgium

Hakim Ziyech sebelum ini mengumumkan persaraannya pada Februari selepas tidak sehaluan dengan pengurus sebelum ini,

Ziyech mengumumkan persaraannya daripada bola sepak antarabangsaselepas dia diketepikan daripada skuad Piala Negara Afrika oleh Vahid Halilhodzic.

Bekas pengurus Maghribi itu pada mulanya berselisih dengan Ziyech pada Jun 2021 selepas playmaker itu enggan bermain aksi persahabatan kerana mahu menjaga kecergasannya untuk Chelsea,

Halilhodzic menuduh Ziyech sebagai penipun status kecergasan dan kecederaannya.

Kemudian Ziyech membuatkan hubungan mereka retak sepenuhnya apabila dia memuat naik status di media sosial melabel pengurus itu sebagai badut yang suka berbohong.

Ziyech ketika itu benar benar tidak diturunkan oleh Chelsea dalam beberapa perlawanan kerana tidak cergas.

Ketika Piala AFCON, ramai terkejut dengan pengurus Maghribi yang tidak menyenaraikan Ziyech. Dia menjelaskan kenapa Ziyech tidak dipanggil untuk AFCON:

“Pemain yang saya pilih adalah yang terbaik di negara ini. Saya tak nak panggil mereka yang tak nak bermain.”

“Saya tidak memilih pemain yang boleh mengganggu keseimbangan kumpulan pemain ini.”

“Walaupun namanya Lionel Messi. Perangai Ziyech tidak sesuai dengan pemilihan pasukan kali ini.”

“Dia tidak mahu berlatih, tidak mahu bermain. Dia tidak ambil serius. Saya tidak akan merayu dia untuk kembali.”

Ziyech memutuskan sudah cukup dan nekad selepas penghinaan itu dan mengumumkan dia bersara dari pasukan kebangsaan dan tidak memberi sebarang petunjuk bahawa dia akan kembali.

Ramai yang mengecam Ziyech kerana dianggap besar kepala dan tidak patriotik memandangkan dia merupakan pemain yang lahir di Belanda dan memilih untuk mewakili negara asal nenek moyangnya.

Dia bersedia mendengar kritikan itu dan berkata:“Sudah tentu, saya memahami mereka tetapi saya tidak akan kembali ke pasukan kebangsaan.”

“Ya, ini keputusan muktamad saya. Semuanya jelas bagi saya bagaimana keadaan di sana, semuanya jelas bagi saya dan saya memberi tumpuan kepada apa yang saya lakukan dan itu sekarang ini tumpuan saya adalah di kelab saya.”

“Sudah tentu, siapa yang tidak sedih tidak dipangil untuk AFCON, tetapi pada akhirnya, ia adalah keputusan yang dia buat dan anda perlu menghormatinya, tetapi sebaliknya segala pembohongan itu turut bersamanya, ia jelas bagi saya.”

“Seperti yang saya katakan sebelum ini saya tidak akan kembali ke pasukan kebangsaan. Saya faham dan saya kasihan dengan mereka.”

Itu nampaknya ia akan menjadi penghujungnya sejauh kerjaya antarabangsa Ziyech berkenaan.

Tetapi Halilhodzic telah dipecat pada Ogos, dan ketua jurulatih baharu Walid Regragui telah bertindak pantas untuk membaiki kerosakan dengan Ziyech dengan FA Maghribi.

Dalam 41 penampilan antarabangsa, dia telah menjaringkan 17 gol dan memberikan sepuluh bantuan – tambahan, dia boleh bermain di sayap atau di belakang penyerang (no.10).

Kembali dan mengganas di Piala Dunia 2022

Tidak menghairankan bahawa Maghribi telah membawa Ziyech kembali, dan pemain itu ‘segera menerima’ jemputan untuk menyertai semula Singa Atlas.

Dalam aksi Piala Dunia menentang Belgium Ziyech menjadi arkitek penting Maghribi mencipta sejarah, menang ke atas pasukan no.2 dunia, Belgium.

Dia adalah masalah utama Belgium dalam perlawanan ini.

Dia malah hampir menjaringkan gol pembukaan, cuma dibatalkan oleh VAR kerana ofsaid.

Walaupun tidak menjaringkan gol tetapi dia tetap menyumbangkan assist untuk membunuh perlawanan pada masa kecederaan.

Walaupun tidak mendapat minit yang banyak di kelab, Ziyech masih bermain bola sepak luar biasa untuk negaranya.

Dia turut menerima Anugerah Pemain Terbaik Perlawanan menentang Belgium.

 

Baca yang lain

Ronaldinho: “Messi Bukan GOAT”

Ronaldinho tidak mahu mengiktiraf Lionel Messi sebagai GOAT dalam bola sepak. Kerana menurutnya ada 3 pemain yang lebih layak daripadanya. Messi digelar

Tuchel Hina Pemain Bayern Depan Depan

Thomas Tuchel dikatakan baru sahaja menggugurkan bom di bilik persalinan Bayern Munich. Ini selepas pengurus itu terus terang menganggap pemain pemain Bayern