Legenda Itali Dan Chelsea, Gianluca Vialli Meninggal Dunia Pada Usia 58 Tahun

Legenda Itali Ginluca Vialli disahkan meninggal dunia hari ini.

Vialli juga dianggap sebagai legenda Sampdoria dan juga Chelsea.

Ketika bersama Chelsea dia pernah memainkan peranan sebagai pengurus merangkap pemain. Dan dia melakukan tugasannya dengan luar biasa sekali.=

Vialli telah disahkan menghidap kanser pankreas pada 2017 tetapi pada April 2020 bahawa dia telah sembuh.

Dia didiagnosis semula dengan kanser tersebutpada 2021.

Dia mengumumkan cuti sementara daripada peranannya dengan pasukan kebangsaan Itali pada Disember untuk memberi tumpuan kepada kesihatannya.

“Gianluca seorang yang hebat dan dia meninggalkan kekosongan yang tidak boleh diisi,” kata presiden Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC), Gabriele Gravina.

“Saya berharap sehingga ke akhirnya dia akan dapat melakukan satu lagi keajaiban. Namun saya gembira dengan kepastian bahawa apa yang dia lakukan untuk bola sepak Itali dan baju biru tidak akan dilupakan.”

FIGC mengesahkan bahawa mereka mengadakan upacara berdiam diri seminit untuk mengenang Vialli — akan diadakan sebelum semua perlawanan Itali hujung minggu ini.

Vialli bermain 59 kali untuk Itali, membuat penampilan sulungnya pada 1985, setahun selepas menyertai Sampdoria di mana dia akan memenangi gelaran Serie A dan Piala Pemenang Piala Eropah selama lapan musim bersama kelab itu.

Sampdoria berkata dalam satu kenyataan: “Kami tidak akan melupakan 141 gol anda, sepakan atas kepala anda, baju kasmir anda, anting-anting anda, rambut perang platinum anda, jaket pengebom Ultras anda. Anda memberi kami banyak, kami memberi anda banyak: ya , itu adalah cinta, timbal balik, tidak terhingga. Cinta yang tidak akan mati hari ini bersama kamu.”

Vialli membantu Sampdoria mara ke final Piala Eropah 1992 tetapi selepas tewas kepada Ajax, dia berpindah ke Juventus dengan yuran rekod dunia ketika itu £12 juta. Vialli menghabiskan empat musim bersama Juve, memenangi kejuaraan Liga Juara-Juara Eropah, Piala UEFA dan Serie A.

Dalam satu kenyataan Juve berkata: “Kami menyukai segala-galanya tentang anda, benar-benar segala-galanya – senyuman anda, menjadi bintang dan pemimpin pada masa yang sama, di atas padang dan di bilik persalinan, cara anda yang membawa diri, budaya anda, kelas anda, yang kamu menunjukkan sehingga hari terakhir dalam jalur hitam dan putih.”

Vialli menyertai Chelsea secara percuma pada 1996 dan menjadi pengurus-pemain pada 1998 – orang Itali pertama yang menguruskan pasukan Liga Perdana, mengambil alih daripada Ruud Gullit yang dipecat lewat musim – dan seterusnya membawa The Blues meraih kemenangan dalam Piala Liga, Piala Pemenang Piala UEFA dan Piala Super UEFA.

Ianya kerja yang dianggap luar biasa untuk kelab seperti Chelsea yang ketika itu bukanlah kelab yang kaya raya seperti era Roman Abramovich.

Dia juga membimbing Chelsea untuk memenangi perlawanan akhir Piala FA 2000 dan Charity Shield tetapi dipecat awal musim berikutnya selepas permulaan yang buruk.

The Blues memuat tweet: “Anda akan dirindui oleh begitu ramai. Seorang legenda kepada kami dan kepada semua bola sepak. Rehat dengan tenang, Gianluca Vialli.”

Vialli kemudiannya mempunyai tempoh singkat sebagai pengurus Watford, di peringkat divisyen kedua, semasa musim 2001-02 tetapi dipecat selepas Hornets hanya menduduki tempat ke-14.

Pada Oktober 2019, beliau dilantik sebagai kakitangan di belakang tadbir Itali oleh pengurus dan bekas rakan sepasukan Sampdoria, Roberto Mancini.

Dia memainkan peranan dalam membantu Azzurri memenangi Euro 2020 dengan kemenangan ke atas England di Wembley pada Julai 2021.

Baca yang lain