Legenda Tenis Ini Dikecam Sebab Beri Hujah Saintifik Kenapa Dia Bantah Wanita Tukar Jantina Bertanding Acara Wanita

Legenda tenis Martina Navratilova telah menjadi mangsa kecaman pejuang kesamarataan jantina. Ini hanya kerana dia bersuara menyokong keputusan World Athletics untuk mengharamkan atlet tukar jantina bertanding acara  tenis wanita, menyebutnya sebagai ‘langkah ke arah yang betul’.

Navratilova dianggap sebagai salah seorang pemain tenis terbaik sepanjang zaman. Menjadi inspirasi ramai pemain tenis pada generasi yang lebih muda selepas itu.

Selain itu dia turut melahirkan banyak bakat baharu menerusi akademi tenisnya.

Bercakap mengenai perkara itu, dia juga berkata ‘nampaknya dunia akhirnya bangun dan menggunakan akal fikiran. Saya hanya berharap sukan lain dapat segera mengikutinya’.

Navaratilova turut memberikan beberapa hujah saintifik yang menurutnya disokong oleh pakar biologi manusia.

Pada masa lalu, legenda tenis itu sangat lantang mengenai pandangannya mengenai kelayakan manusia tukar jantina dalam sukan.

Beberapa tahun lalu, dia menimbulkan kemarahan sesetengah orang apabila dia berkata membenarkan wanita tukar spec bersaing dengan wanita cisgender adalah “tidak siuman dan ia menipu… sememangnya tidak adil bagi wanita yang terpaksa bersaing dengan orang yang, secara biologi, masih lelaki” .

Kini – dengan perdebatan yang berleluasa seperti biasa – dia telah meningkatkan lagi kecamannya dua kali ganda, menyuarakan sokongannya terhadap bukan wanita lahir sebagai wanita diharamkan daripada bertanding dalam sukan elit wanita.

“Saya telah lama bersuara mengenai perkara ini, kerana saya telah mendidik diri saya tentang realiti bagi wanita tak tulen yang bersaing dengan wanita biologi,” tulisnya untuk The Times.

“Satu lagi yang tidak dibincangkan adalah saluran pernafasan yang kita bernafas, iaitu 25 hingga 50 peratus lebih besar pada seorang lelaki.”

“Jika anda boleh bernafas lebih cepat dan lebih dalam, itu adalah kelebihan besar dalam sukan peringkat kelas tertinggi.”

“Itu sebelum anda menyentuh apa yang boleh menjadi kira-kira lima inci perbezaan ketinggian antara seseorang yang dilahirkan lelaki dan perempuan biologi, dengan perbezaan panjang lengan dua inci.”

Dalam hujahnya, juara Grand Slam 18 kali itu mengenai ‘kelebihan’ wanita tak tulen yang ada berbanding wanita biologi.

“Bukan kebetulan kami tidak mendengar aduan mengenai lelaki tukar jantina yang bersaing dengan lelaki,” tambah Navratilova.

“Mereka tidak mempunyai kelebihan fizikal seperti lelaki yang telah akil baligh.

“Tetapi kelebihan wanita tukar jantina adalah jelas tidak adil.”

Beliau juga berkata bahawa ‘testosteron adalah kuasa penggerak terbesar’ dalam jurang jantina di kalangan atlet kerana ‘kesan akil baligh lelaki tidak dapat dipulihkan’ walaupun dengan penggunaan ubat peralihan.

Sebagai alternatif, Navratilova telah mencadangkan untuk memperkenalkan ‘kategori terbuka’. Di mana sesiapa yang mahu menyertai acara itu berdasarkan jantina berbeza adalah atas pilihan sendiri.

“Ia akan menjadi kategori untuk semua peserta: lelaki, wanita, dan mereka yang menukar jantina.”

“Wanita biologi berkemungkinan besar akan kekal memilih untuk bersaing dalam kategori wanita biologi, kerana itu adalah peluang terbaik mereka untuk menang dan ia mengekalkan prinsip keadilan dalam sukan.”

“Dengan kategori ‘terbuka’ tiada tanda soal, tiada proviso, tiada asterisk, tiada keraguan.”

Legenda berusia 66 tahun itu menambah: “Ia satu penyelesaian yang mudah.”

Akibat kelantangannya, ramai pejuang kebebasan jantina telah mengecamnya dan mahu memboikotnya.

Ramai menuduhnya sebagai anti kepada tukar jantina.