Lelaki Tukar Jantina Ini Melakukan 2 Kesalahan Rogol Dan Ditempatkan Di Penjara Wanita

Seorang wanita transgender telah didapati bersalah memperkosa dua wanita ketika dia masih bergelar seorang lelaki.

Isla Bryson, dari Clydebank, West Dunbartonshire, melakukan jenayah itu sebelum dia menukar jantinya menjadi wanita.

Perbicaraan enam hari di mahkamah tinggi di Glasgow mendengar sebutan kes Bryson memperkosa dua wanita – seorang di Clydebank pada 2016 dan seorang di Drumchapel, Glasgow, pada 2019.

Dia bertemu mangsanya dalam talian, dengan pendakwa raya mengatakan dia menjadikan wanita yang lemah sebagai mangsanya.

Bryson menafikan pertuduhan itu, memberitahu mahkamah dia “tidak akan menyakiti manusia lain”.

Selepas kurang daripada sehari berbincang, juri mendapati dia bersalah atas kedua-dua pertuduhan.

Bercakap kepada Bryson di kandang tertuduh pada hari Selasa, hakim bernama Scott, berkata: “Anda telah disabitkan oleh juri atas dua pertuduhan yang sangat serius; mereka yang dituduh memperkosa.”

Hakim memberitahunya bahawa jenayah itu sangat serius dan dia tidak boleh lari daripada hukuman berat.

Ikat jamin Bryson telah dibatalkan dan dia telah direman dalam tahanan sehingga 28 Februari untuk membolehkan hakim mengumpulkan “maklumat sebanyak mungkin” mengenainya sebelum memutuskan hukumannya.

Mahkamah mendengar Bryson sedang mengalami keretakan perkahwinan yang tidak bahagia dan perkahwinan itu tidak kekal lama, apabila dia pergi tinggal bersama mangsa pertamanya di rumah ibu mangsa di Clydebank pada 2016.

Dia mengunci pintu dan melakukan perbuatan terkutuk itu. Mangsa kemudian mendedahkan bahawa Bryson kemudiannya akan mengancam keluarganya dengan bahaya jika dia memberitahu sesiapa.

Mangsa kedua memberitahu mahkamah Bryson terus melakukan hubungan kelamin dengannya walaupun selepas dia berkata berhenti.

Memberi keterangan melalui pautan video langsung, lelaki berusia 34 tahun itu berkata mereka telah bertemu di aplikasi media sosial Bigo, di mana Bryson dinamakan DJ Blade.

Dia berkata mereka bertemu secara peribadi selepas berbual. Sehari selepas pertemuan pertama, pada Jun 2019, mereka berada di rumahnya di Drumchapel menonton drama.

Bryson kini ditahan di penjara. Dia ditempatkan di penjara wanita. Kerana statusnya kini merupakan wanita hasil pertukaran jantina.

Berdasarkan fakta kes semasa, Bryson dilihat tidak dapat mengelak hukuman berat.

Ramai yang mempersoalkan tindakan meletakkan Bryson di penjara wanita kerana kesnya adalah memperkosa wanita.

Malah ada yang meminta agar, dalam kes melibatkan serangan seksual, pihak berkuasa tidak seharusnya meletakkan pemangsa wanita bersama dengan wanita lain walaupun dia sudah menukar jantinanya.

Baca yang lain