LGE: Pemandu Mabuk Bakal Berdepan Hukuman Penjara 20 Tahun

Kerajaan dia sedang mengkaji keperluan penalti yang lebih berat bagi pemandu yang didapati bersalah memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah, serta memandu berbahaya sehingga menyebabkan kematian.

Menteri Kewangan, Lim Guang Eng berkata, kerajaan sedang mempertimbangkan dan meneliti cadangan agar pesalah seperti ini dikenakan denda sehingga RM100,000.

Menteri Kewangan berkata selain denda, hukuman penjara bagi pesalah itu juga akan ditingkatkan kepada 20 tahun dari 10 tahun – pada ketika ini.

Beliau berkata: “Kerajaan sedang meneliti pindaan penalti di bawah Seksyen 41 (Akta Pengangkutan Jalan 1987) bagi mereka yang menyebabkan kemalangan yang membawa kepada kematian akibat memandu dalam keadaan mabuk.”

Lim bercakap kepada wartawan selepas melawat keluarga Khairizul Mohamad Noor, 39, yang meninggal dunia dalam kemalangan pada hari Ahad lalu – angkara seorang pemandu yang dipercayai mabuk.

Beliau berkata pada masa ini, penalti untuk kesalahan tersebut adalah hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda sehingga RM20,000.

Jadi pindaan kepada undang-undang adalah perlu kerana jumlah kematian yang tinggi kesan daripada kemalangan jalan raya.

Beliau berkata terdapat sekurang-kurangnya 7,000 kemalangan jalan raya yang direkodkan setiap tahun dan kadar kemalangan jalan raya maut di Malaysia adalah antara yang tertinggi di dunia.

Terdahulu, Lim, yang juga Anggota Parlimen Bagan, menyampaikan sumbangan RM5,000 kepada keluarga Khairizul di rumah mereka di Jalan Hj Mohd Saad, dekat Bagan Jermal, di sini, Sabtu (15 Feb).

“Kerajaan dan agensi kerajaan yang lain, termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat, serta pejabat Parlimen Bagan, telah memberikan sumbangan kepada keluarga ini.”

“Dan saya ingin menyampaikan ucapan takziah kepada mereka dan berharap ibu mereka akan cepat sedar dan pulih segera. Kami akan terus membantu keluarga, “katanya.

Dalam insiden 5 pagi pada 9 Feb, Khairizul meninggal dunia di tempat kejadian manakala isterinya, Zuriana Hasan, 36, cedera parah dan sedang dalam keadaan koma di Hospital Seberang Jaya.

Dalam kemalangan itu, kereta yang dipandu oleh seorang lelaki dipercayai mabuk telah melanggar motosikal pasangan itu di KM140.2 Lebuhraya Utara Selatan menuju utara, di Bukit Mertajam keluar ke Perai.

Baca yang lain