Lihat Pemain Georgia Diraikan Lautan Manusia Dan Dianugerahkan Darjah Kebesaran

Beribu-ribu peminat Georgia yang bangga serta gembira berkerumun di dataran tengah ibu negara negara itu Tbilisi pada Selasa untuk mengalu-alukan pasukan bola sepak negara mereka pulang dari Euro 2024 selepas kempen mendebarkan pada penampilan sulung kejohanan utama mereka.

Pemain Georgia memenangi pujian seluruh Eropah untuk beberapa siri persembahan dramatik, termasuk kemenangan mengejut 2-0 ke atas Portugal yang turut diwakili Cristiano Ronaldo, sebelum tewas kepada Sepanyol 4-1 dalam pusingan 16 akhir pada Ahad.

Peminat yang bernama Giorgi Bendeliani telah membawa anak perempuannya yang masih kecil dalam pelukannya ke perayaan lewat malam. “Negara ini penuh dengan kegembiraan. Saya juga sangat gembira, sebagai rakyat Georgia biasa,” katanya.

Para pemain dibawa melalui Tbilisi dengan bas terbuka untuk bersorak dan bertepuk tangan sebelum menaiki pentas bersama presiden dan perdana menteri negara itu di hadapan ribuan orang di Dataran Kebebasan Tbilisi.

Presiden Salome Zourabichvili, yang menghadiri keempat-empat perlawanan negara di Jerman, menghadiahkan setiap pemain dengan darjah Order of Honor, salah satu anugerah awam tertinggi Georgia. Mereka berhak mendapatnya kerana pencapaian kesukanan yang membanggakan.

Zourabichvili berkata kepada sorakan daripada orang ramai: “Hari ini adalah satu keajaiban. Ini adalah jenis Georgia yang saya mahukan.”

Semasa ucapan mengikrarkan sokongan kerajaan yang berterusan untuk pasukan kebangsaan, Perdana Menteri Irakli Kobakhidze telah dicemuh oleh beberapa hadirin sebagai peringatan tentang politik domestik Georgia yang pahit.

Kempen Euro yang pendek buat mereka, tetapi prestasi membanggakan Georgia telah membanggakan komuniti di Caucasus Selatan dengan 3.7 juta orang.

Pemain Georgia pernah menempa nama dengan pasukan kebangsaan Kesatuan Soviet sebelum 1991, tetapi negara itu tidak layak ke kejohanan besar sejak kemerdekaan dari Moscow pada tahun itu.

Kini, selepas penampilan sulung Euro yang berjaya, diketuai oleh pemain tengah Khvicha Kvaratskhelia dan penyerang Georges Mikautadze, salah seorang penjaring terbanyak kejohanan setakat ini, ramai rakyat Georgia kini berharap negara kecil mereka telah meletakkan dirinya di peta bola sepak untuk masa depan.

“Kami telah membuat satu pencapaian sebenar,” kata seorang peminat, yang dikenali sebagai Nodar. “Saya fikir sekarang kemenangan akan bermula. Bola sepak kami dilahirkan semula dan hidup semula.”