Lilitan Kapten Bendera Ukraine Dalam Aksi EPL Minggu Ini

Liga Perdana Inggeris telah mengumumkan rancangannya untuk menunjukkan sokongan dan solidariti kepada Ukraine dalam aksi liga yang akan datang.

Ini berikutan serangan dari Rusia ke atas Ukraine. Lantas EPL ataupun Liga Perdana Inggeris merancang untuk mengarahkan ketua pasukan memakai lilitan kapten dengan warna bendera Ukraine sebagai tanda sokongan.

Premier League yakin langkah ini akan memberikan kesedaran yang lebih tinggi tentang sokongan Premier League kepada Ukraine. Ini kerana Premier League merupakan liga paling popular di dunia dan memiliki pengikut yang ramai di semua platform digital.

Ini ditambah dengan aksi seperti derbi Manchester yang turut berlangsung minggu ini yang akan menjadi tumpuan dunia.

Pada hujung minggu lalu ketika aksi di Goodison Park, di mana Everton berdepan dengan Manchester City. Berlaku satu detik menyayat hati di mana pemain Everton, Vitaliy Mykolenko berpelukan dengan pemain City, Oleksandr Zinchenko.

Beberapa kelab sudah menyatakan sokongan kepada Ukraine. Dalam aksi antara Manchester United dengan Watford, pengurus Manchester United, Ralf Rangnick dikatakan mengambil inisiatif membuat plakad khas.

Dan kedua dua pemain dengan spontan bergambar di hadapan plakad itu yang membawa mesej keamanan.

Premier League mulakan kempen bersama

Kini Liga Perdana Inggeris sudah sedia untuk  menyampaikan mesej sokongan kepada Ukraine dengan lebih kuat. Di mana dilaporkan bahawa kesemua 10 perlawanan minggu ini, dengan 20 kapten kelab memakai lilitan tangan dalam warna negara Ukraine.

Selain itu dalam media sosial rasmi EPL, mereka menggunakan profile dengan bendera Ukraine.

Dalam kenyataan rasminya, Premier League berkata:

“Liga Perdana dan kelab kami dengan sepenuh hati menolak tindakan Rusia dan akan menunjukkan sokongan kepada rakyat Ukraine pada semua perlawanan hujung minggu ini,” kata satu kenyataan oleh Premier League.

“Kami menyeru untuk keamanan dan fikiran kami adalah bersama sama dengan semua orang yang telah terjejas.”

“Pertunjukan solidariti untuk Ukraine akan dapat dilihat pada semua perlawanan Liga Perdana dari Sabtu 5 hingga Isnin 7 Mac. Ini berikutan pelbagai cara di mana kelab telah menunjukkan sokongan mereka.”

“20 kapten kelab akan memakai lilitan tangan khas dalam warna Ukraine dan peminat digalakkan untuk menyertai pemain, pengurus, pegawai perlawanan dan kakitangan kelab dalam solidariti sebelum sepak mula pada setiap perlawanan.”

“Skrin besar di stadium akan memaparkan ‘Bola Sepak Berdiri Teguh Bersama’ dengan latar belakang warna biru dan kuning bendera Ukraine. Kata-kata ini juga akan ditunjukkan pada papan perimeter LED semasa perlawanan.”

“Mesej perpaduan ini juga akan dapat dilihat oleh peminat di seluruh dunia di seluruh saluran digital Liga Perdana. Logo dan profil pada platform tersebut akan berubah untuk mewakili warna bendera Ukraine, yang juga akan dipaparkan di seluruh siaran perlawanan di UK dan di luar negara.”

Antara perlawanan minggu ini ialah perlawanan derby Manchester di Stadium Etihad pada hari Ahad yang pastinya akan menjadi perhatian seluruh dunia.

Berikut adalah 10 perlawanan pada minggu perlawanan minggu ini:

  • Leicester vs Leeds
  • Aston Villa vs Southampton
  • Burnley vs Chelsea
  • Newcastle vs Brighton
  • Norwich vs Brentford
  • Wolves vs Crystal Palace
  • Liverpool vs West Ham
  • Watford vs Arsenal
  • Man City vs Man Utd
  • Tottenham Hotspur vs Everton

Sebelum ini UEFA dan FIFA telah membuat kenyataan bersama bahawa mereka menggantung pasukan kebangsaan Rusia dan kelab dari negara tersebut daripada beraksi dalam perlawanan di bawah mereka.

Spartak Moscow yang menjadi kelab terakhir berada dalam saingan kelab Eropah musim ini telah disingkirkan daripada peringkat 16 akhir UEL.