Liverpool 2 Spurs 1: Kebangkitan Dengan High Tempo Press

Share on facebook
Share on twitter

Perlawnanan yang dinantikan ramai. 2 finalis UCL 2019 bertemu pertama kali musim ini.

Matip masih lagi sakit tetapi Trent masuk dalam kesebelasan utama.

Liverpool bermain baik pada permulaan namun agak clumsy dan melepaskan gol awal.

Gol tu kejam sebab tak memang tak mampu nak dibendung. Cuma kalau Liverpool tak bagi Son Heung Min space besar, maka gol tu boleh dielak. Itulah masalah Liverpool tadi.

Son Heung Min senegara dengan Blackpink kau tau tak?

Kane punya anticipation memang sangat baik. Dan dia kekal onside.

Harry Kane kini menjadi pemegang bersama rekod penjaring ketiga terbanyak sepanjang zaman dalam sejarah peradaban Spurs.

Selepas itu Liverpool berperang dengan Gazzaniga. 9 shot separuh masa pertama dengan 5 on target semuanya tak masuk.

Entah berapa banyak key saves dia buat aku pun tak tau. Korang kira lah sendiri.

Respon Liverpool selepas ketinggalan sangat baik. Cuma tak tak baiknya, tak sharp depan gol.

Liverpool menggerakkan bola dengan lebih pantas dan bergerak dengan menaikkan work rate dalam padang.

Robertson dan Fabinho adalah work horse utama. Berlari tanpa kenal erti jemu.

Liverpool menguasai sebahagian besar perlawanan.

Dilampirkan bukti berupa geran statistik separuh masa pertama.

Separuh masa kedua, Klopp mengekalkan pelan taktikal mereka. Dan Henderson menyamakan kedudukan daripada keadaan yang agak tight angle.

Dari awal lagi saya percaya dengan Hendo bukan macam kau

Hanya satu pasukan yang berhak menang dalam game ini kerana terus mencuba dan bersabar.

Liverpool banyak bergantung kepada hantaran Alexander-Arnold. Kekadang aku rasa overly rely pun Ada. Tapi harus diakui cross dia memang banyak yang baik cuma Spurs nampak sangat bersedia nak deal dengan taktikal ini.

Kau tengok tu berapa banyak dia cipta peluang.

Dan Sadio Mane memenangi penalti untuk Liverpool. Mo Salah menyempurnakannya dengan tenang dan ceria.

2-1 untuk Liverpool.

Pada babak akhir Alisson melakukan 1 save penting dalam game ni, apabila tandukan Alderweireld tepat ke arah sasaran.

Liverpool menang 2-1. Anfield terus menjadi fortress untuk Liverpool.

Rumusan

Game ni kita mulakan dengan kesukaran kerana melepaskan gol yang sangat sukar dibendung.

Namun respon Liverpool adalah kunci kepada kejayaan kita pada hari ini.

Liverpool bermain dengan high tempo press dari awal sampai ke akhir.

Spurs menyakitkan Liverpool dengan counter attack kerana mereka ada dribbler berkualiti iaitu Son.

Man of the match bagi aku ialah laki Rebecca Tavares.

Baca yang lain