Mahkamah Sepanyol Sahkan UEFA Dan FIFA Bersikap Anti Persaingan Ke Atas ESL

Ketua majistret Mahkamah Komersial No. 17 Madrid telah mengekalkan sebahagian tuntutan mahkamah yang difailkan oleh Syarikat Liga Super Eropah SL (ESLC) terhadap UEFA dan FIFA dan telah mengisytiharkan bahawa kedua-dua organisasi tersebut telah menyalahgunakan kedudukan dominan mereka dan menghalang persaingan bebas dalam memasarkan dengan memberikan dirinya kuasa budi bicara untuk melarang penyertaan dalam pertandingan alternatif – serta mengenakan sekatan yang tidak wajar dan tidak seimbang yang melanggar artikel 101 dan 102 Perjanjian Mengenai Fungsi Kesatuan Eropah (TFEU).

Keputusan itu juga memerintahkan FIFA dan UEFA menghentikan kelakuan anti-persaingan yang dibenarkan dan melarang mengulangi kesalahan itu pada masa hadapan, selain mengarahkan mereka untuk segera menghapuskan semua kesan tindakan anti-persaingan yang telah berlaku sebelum atau semasa tempoh tersebut.

Prosedur ini, yang bermula pada 18 April 2021 apabila ESLC mengumumkan pelancaran projek pertandingan bola sepak profesional baharu, yang dipanggil Liga Super Eropah, dan menjalankan tindakan anti-amanah sebagai tindak balas kepada respons institusi yang disebutkan di atas.

Dalam keputusan itu selaras dengan resolusi Mahkamah Kehakiman Kesatuan Eropah yang mana mahkamah yang sama membangkitkan isu awal sebelum mengadakan perbicaraan, hakim mengisytiharkan bahawa artikel 22, 70, 71, 72 dan 73 daripada Statut FIFA, artikel 6 Peraturan Perlawanan Antarabangsa FIFA dan artikel 49 dan 51 Statut UEFA tidak serasi dengan artikel 101 dan 102 TFEU mengenai rangka kerja undang-undang dan perundangan pasaran persaingan di Kesatuan Eropah .

Selain itu, keputusan mahkaham itu mengisytiharkan bahawa kandungan kenyataan yang dikeluarkan oleh FIFA, UEFA dan entiti lain (termasuk persekutuan dan liga England, Itali dan Sepanyol, beberapa kelabnya adalah sebahagian daripada projek itu) pada 18 April 2021 (dirujuk kepada dalam tuntutan ‘Deklarasi’) berhubung projek persaingan antarabangsa pan-Eropah, juga melanggar artikel 101 dan 102 TFEU.

Keputusan itu menyokong tindakan yang dibawa oleh ESLC “kerana tindakan defendan bukan sahaja semata mata untuk menghalang pembangunan projek tertentu, sebaliknya untuk mengelakkan pelaksanaan pesaing pihak ketiga dan pengubahsuaian sistem monopoli organisasi pertandingan.

ESLC kecewa dengan UEFA dan FIFA kerana terpaksa menangguhkan projek bola sepak mereka dan banyak kelab terpaksa menarik diri kerana diugut oleh UEFA dan FIFA.

Oleh itu mahkamah Sukan Eropah tersebut telah  memberitahu bahawa: ‘Tiada ruang untuk mengenakan larangan atau sekatan dalam abstrak; Iaitu, mengenakan larangan masa depan ke atas mana-mana projek lain atau pengubahsuaian yang telah dibentangkan’.

Perkara yang sama diperingatkan kepada ESLC bahawa mereka tidak boleh mengganggu atau menghalang projek di masa hadapan.