Pep Guardiola percaya Manchester City mempunyai peluang hanya “1%” untuk mengekalkan harapan Liga Juara-Juara dengan menewaskan Real Madrid dalam pertembungan pusingan kedua playoff hari ini di Sepanyol.
Guardiola menyatakan bahawa skuad Man City masih belum cukup bagus untuk mengalahkan Real Madrid.
Real Madrid, yang memenangi pertandingan itu buat kali ke-16 dengan menewaskan Borussia Dortmund pada perlawanan akhir musim lalu di Wembley, meraih kemenangan 3-2 pada perlawanan pertama di Etihad minggu lalu selepas menjaringkan dua gol pada empat minit terakhir untuk membalikkan defisit 2-1 berikutan dua gol lebih awal oleh Erling Haaland untuk City.
City hanya menang sekali di Bernabéu — kemenangan 2-1 pusingan 16 pada Februari 2020 — dan mesti mengalahkan pasukan Carlo Ancelotti di Madrid untuk mengelakkan penyingkiran awal dalam pertandingan tahun ini.
Bekas pengurus Barcelona dan Bayern Munich Guardiola mengakui bahawa pasukan City ada gunung yang perlu didaki di Bernabéu, tetapi dia berkata mereka masih mempunyai peluang kecil untuk mara ke pusingan seterusnya.
“Margin untuk menang di Bernabéu dalam kedudukan itu [ketinggalan 3-2], semua orang tahu bahawa jika anda bertanya sebelum perlawanan, peratusan untuk kami, saya tidak tahu, kami tiba pada peluang 1%, atau saya tidak tahulah,” kata Guardiola.
“Ia akan menjadi sangat kecil, tetapi sebanyak mana pun peluang kami ada, kami akan cuba, itu pasti.
“Peluang itu kecil kerana keputusannya tidak baik — dengan 2-1, ia akan berbeza. Tetapi dengan 2-3, peluang itu kurang, tetapi setipis mana pun peluang kami, kami akan menggunakannya, dan kita akan lihat apa yang berlaku.”
Man City telah mengharungi musim terburuk mereka sejak Guardiola mengambil alih kendalian pada 2016 semasa kempen ini, tewas 12 perlawanan dalam semua pertandingan dan menyerahkan harapan kejuaraan liga mereka pada pertengahan musim.
Dan jurulatih City itu mengakui bahawa, walaupun musim ini amat mengecewakan, kemenangan 4-0 di tempat sendiri Sabtu lalu menentang Newcastle boleh menjadi batu loncatan untuk pemulihan prestasi mereka menjelang minggu-minggu terakhir kempen.
“Dengar, terdapat banyak, banyak perlawanan yang kami tidak bermain seperti yang kami mainkan, dan akhirnya, kami kalah,” kata Guardiola.
“Dan itu bukan sekadar tiga mata, ia mempengaruhi minda kami untuk perlawanan seterusnya.
“Ia berlaku banyak kali. Musim ini, realitinya ialah kami telah berbatu-batu jauhnya.