Max Verstappen Mahu Semua Pihak Berdamai Kerana Terlalu Toksik

Max Verstappen telah meminta agar ‘keamanan dicapai’ di antara kem Red Bull dengan ayahnya serta Marko Helmut.

Beberapa minggu lalu, ayah Max, Jos Verstappen telah membayangkan sendiri bahawa anaknya itu akan meninggalkan Red Bulls dan menyertai McLaren.

Pengetua pasukan Red Bulls, Christian Horner telah membidas Jos yang dianggap selalu bersikap toksik dan menimbulkan suasana tidak harmoni di kem mereka.

Jos kemudian melancarkan serangan kedua ke atas Horner. Jos malah pergi ke sidang akhbar untuk mendedahkan butiran tentang ‘perbalahan tegang ‘ antara dirinya dan Horner di paddock Grand Prix Bahrain seminggu yang lalu.

Dia mendakwa bahawa kedudukan pengetua pasukan semakin tidak dapat dipertahankan dan berisiko memecah belah pasukan kerana enggan meninggalkan kedudukannya ketika ini.

Sambil menjadi batu api di tengah tengah perbalahan antara Helmut Marko dan Christian Horner.

Helmut Marko yang merupakan penasihat veteran untuk Red Bull GmbH merupakan orang yang rapat dengan Max Verstappen. Helmut membayangkan kedudukannya dalam pasukan itu tidak selamat dan mungkin terpaksa menerima bahawa dia akan disingkirkan atau digantung.

Max Verstappen kemudian secara terbuka menyatakan kepada wartawan bahawa Helmut Marko harus kekal demi kebaikan pasukan serta dirinya.

Sebagai balasan, Horner memberitahu wartawan bahawa tiada individu lebih besar daripada pasukan. Kerana kepentingan pasukan sentiasa menjadi keutamaan.

Jos kemudian tiba tiba menyemarakkan api persengketaan antara Helmut dan Horner ketika dia membuat komen tentang perkara itu menjelang pusingan kedua di Jeddah, memberitahu Daily Mail: “Semua perkara yang berlaku ini mempunyai pengaruh kepada Max.

“Apa yang kami dengar ialah Horner dan apa yang berlaku dengan situasinya. Dalam sidang akhbar, Horner memberikan satu hari yang lain mengenai dia dan masalahnya apabila kita sepatutnya bercakap tentang Max, kereta, prestasinya dan perlumbaan.

“Saya sudah katakan saya rasa ia akan menimbulkan masalah jika dia kekal. Saya rasa sudah terlambat untuk Christian berkata ‘jangan ganggu saya’ tetapi dia mendapat sokongan pemilik Thailand jadi saya rasa dia akan kekal sepanjang musim ini.

“Saya berkata ia akan menjadi buruk jika dia kekal, ia benar-benar tidak baik untuk pasukan, keseluruhan situasi ini.”

Ayahnya turut membayangkan situasi tegang dalam pasukan pada ketika ini boleh mempengaruhi kedudukan dan prestasi Max Verstappen dalam pasukan itu.

Max kemudian meminta ayahnya dan Horner agar berbaik baik. Bercakap mengenai drama di luar trek, Verstappen memberitahu Sky Sports F1: “Ya, saya rasa semua orang tahu bahawa adalah penting untuk mempunyai keamanan dalam pasukan dan hanya fokus pada aspek pemanduan dan aspek prestasi, jadi itulah yang kami cuba lakukan sebagai pasukan.

Walaupun drama panas di luar trek, di atas litar Max terus cemerlang Arab Saudi. Dia mendominasi perlumbaan dari awal hingga akhir, membawa pulang kemenangan kedua berturut-turut Red Bull satu-dua dan mendahului di bahagian atas kedudukan Kejuaraan Pemandu.

Tambahan pula, Verstappen bergerak selangkah lebih dekat untuk memecahkan rekodnya sendiri dan mencipta sejarah. Membawa prestasi sensasinya dari penghujung kempen 2023, pelumba berusia 26 tahun itu kini memenangi sembilan Grand Prix berturut-turut.

Dia kini mahu semua pihak berdamai dan tamatkan budaya toksik dalam pasukan.

Namun Christian Horner menafikan bahawa kem mereka sedang bergolak secara dalaman. Sambil memberitahu: “Jika kami tidak harmoni, mustahil kami mencapai keputusan yang kami ada sekarang. Kami bekerja dengan baik dan menghasilkan kereta dengan prestasi yang baik.”

Baca yang lain

Tuchel Tuduh Pengadil Memihak Arsenal

Thomas Tuchel menuduh pengadil sebagai berat sebelah memihak kepada Arsenal. Ini selepas beberapa keputusan pengadil dianggap memihak Arsenal dan tidak kepada Bayern.