Mbappe Dah Peduli Dengan PSG?

Kylian Mbappe telah digantikan pada separuh masa ketika pendahulu Ligue 1, Paris St Germain terikat tanpa jaringan di bekas kelabnya Monaco.

Namun apa yang dilakukan Mbappe membuatkan peminat PSG benar benar marah. Dia telah pergi ke tempat duduk penyokong, duduk di sebelah ibunya, bukannya duduk di tepi padang di kerusi pemain simpanan.

Bintang Perancis, Mbappe, yang bakal meninggalkan PSG pada musim panas, melambai kepada penyokong tuan rumah di Stade Louis II ketika dia muncul dari terowong untuk mengambil tempat duduk di tempat duduk untuk babak kedua.

Dia juga kelihatan bercakap di telefon ketika keluar dari terowong.

“Bukti dia sudah langsung tak kisah tentang PSG,” tulis seorang peminat.

Mbappe gagal memberikan impak dalam aksi kali ini. Dan tidak pasti atas alasan apa dia dikeluarkan.

Mbappe turut dikeluarkan oleh ketua jurulatih Luis Enrique 25 minit sebelum tamat perlawanan dalam keputusan seri 1-1 dengan Rennes hujung minggu lalu.

PSG kali ini harus berterima kasih kepada rentetan penyelamatan separuh masa pertama daripada penjaga gol Gianluigi Donnarumma.

Monaco, yang turut memiliki percubaan terkena palang menerusi Wissam Ben Yedder pada separuh masa kedua, kekal di tempat ketiga, satu mata di belakang Brest.

Namun peminat seluruh dunia tertumpu kepada kapten PSG, Mbappe, yang memilih untuk tidak duduk bersama rakan sepasukan selepas digantikan oleh Randal Kolo Muani.

Berbeza dengan sebelum ini dia akan rasa marah kalau dikeluarkan. Dan sentiasa berdisiplin untuk duduk di bangku simpanan jika dia cedera.

Mbappe menjadi pemain penting PSG ketika dia melanjutkan kontrak beberapa tahun lalu.

Diberikan kuasa ala pemilik di kelab itu. Di mana dia berhak bersuara dalam pemilihan pemain yang akan dibeli atau siapa jurulatih yang akan dibawa masuk.

Ketika itu PSG menawarkan kelebihan itu kepada Mbappe untuk menghalang dia daripada menyertai Real Madrid.

Dia akhirnya melanjutkan kontrak 2 + 1 tahun. Malang buat PSG dia tidak mahu kekal untuk tahun ketiga yang merupakan kontrak optional.

Pada pra musim, dia dilarang menyertai pasukan utama oleh Nasser Al Khelaifi yang kemudian mendesak Mbappe memilih sama ada melanjutkan kontrak baharu atau dia akan dijual.

Terdapat tawaran dari Arab Saudi untuknya namun ditolak Mbappe. Di mana kelab Saudi itu sanggup membeli Mbappe dengan nilai sekitar €300 juta.

Kelab mendesak Mbappe menerimanya namun pemain itu enggan. Dia kemudian diarahkan untuk terus dibekukan sehingga akhir musim.

Selepas berlaku perbincangan 4 mata dengan Nasser akhirnya Mbappe dikembalikan ke dalam pasukan utama.

Dia ketika itu membuka rundingan untuk kekal, dengan Nasser yakin pemain itu akan melanjutkan kontrak kerana kelab tidak mahu kehilangannya percuma.

PSG malah berjanji akan menjual Mbappe akhir musim ini jika dia melanjutkan kontrak.

Malangnya itu tak berlaku. Akhirnya dia memberitahu PSG dia sudah mahu meninggalkan kelab itu.

Kini PSG menerima sahaja hakikat bahawa Mbappe akan menjadi ejen bebas. Dan dikaitkan dengan Real Madrid.

PSG membeli Mbappe dengan pakej keseluruhan mencecah €180 juta dari Monaco satu ketika dahulu. Dia menjadi pemain penting kelab.

Sebelum ini PSG mengumumkan projek Neymar sudah dikira gagal. Dan kini projek Mbappe. Malangnya, kedua dua projek itu masih dikira gagal.

Kerana Nasser Al Khelaifi hanya menganggap PSG berjaya jika memenangi UCL. Pemilikan dari Arab itu tidak akan membeli superstar berkelas dunia jika sekadar mahu menjadi juara Perancis.