Mbappe Rimas Pakai Topeng Dan Sedia Jadi Sasaran Pemain Lawan

Kapten Perancis Kylian Mbappe tidak akan terkejut jika hidungnya yang patah menjadi sasaran dalam pertarungan fizikal yang sukar menentang jiran Belgium dalam pusingan 16 terakhir di Kejohanan Eropah di Duesseldorf pada Isnin tetapi bersedia untuk meneruskan perjuangan dengan kesakitan.

Mbappe patah hidung pada permulaan kejohanan tetapi kembali untuk perlawanan terakhir Kumpulan D Perancis, dan menjaringkan gol, dalam keputusan seri 1-1 menentang Poland, memakai topeng yang disifatkannya sebagai “menjengkelkan”.

“Saya berpendapat, anda bermain dengan hidung patah dan anda masih belum dibedah hidung, anda adalah sasaran [pemain lawan],” katanya pada sidang akhbar pada Ahad.

“Saya tahu apa yang saya inginkan apabila saya memutuskan bahawa saya tidak akan pulang ke rumah dan saya tidak akan melakukan pembedahan dan saya akan bermain terlebih dahulu.

“Dan mungkin saya akan bergelut secara fizikal sedikit dan ia mungkin menyakitkan. Tetapi saya bersedia memberikan segala yang saya mampu untuk jersi ini dan membantu Perancis pergi sejauh mungkin.

“Jika ini bermakna seseorang akan menyakiti hidung saya, biar sahajalah. Ia sudah rosak.”

Mbappe, bercakap kepada media buat kali pertama sejak kecederaan itu, berkata dia pada mulanya bimbang dia mungkin terlepas baki kejohanan itu.

“Apabila saya terkena impak di muka, saya tidak begitu faham apa yang berlaku. Saya tidak merasakan bahawa hidung saya patah. Ia ketika saya melihat penjaga gol dan saya melihat wajahnya dan saya fikir ‘ada yang tidak kena di sini’,” katanya.

“Apabila saya kembali ke bilik persalinan, dengan segala yang berlaku di sekeliling saya, saya fikir saya akan terpaksa pulang.

“Pada mulanya, memang sukar bagi saya kerana banyak maklumat, banyak temu janji, saya tidak begitu banyak tidur. Saya menghabiskan dua malam tanpa tidur.

“Dan ia benar-benar sukar untuk duduk di bangku simpanan menentang Belanda (semasa perlawanan kumpulan kedua Perancis) kerana mengetahui bahawa anda tidak mampu membantu pasukan. Saya berasa agak tidak berdaya. Tetapi, syukur, saya dapat bermain menentang Poland.”

Mbappe berkata, bagaimanapun, dia sedang berjuang untuk menyesuaikan diri dengan memakai topeng, telah dilihat sudah memakai beberapa jenis topeng pelindung muka pada sesi latihan, dan dalam perlawanan terakhir, dengan sekurang-kurangnya lima versi berbeza.

“Sebenarnya ia adalah mengerikan, mengerikan bermain dengan topeng. Saya terus menukar topeng kerana setiap kali ada sesuatu yang mengganggu saya, ada sesuatu yang tidak betul.

“Agak sukar untuk bermain dengan topeng kerana ia mengehadkan darjah penglihatan anda, peluh anda tersumbat. Ianya merimaskan.

“Beberapa hari pertama saya berasa seperti memakai cermin mata 3D. Sebaik sahaja saya boleh menanggalkan topeng ini, saya akan melakukannya. Tetapi sekarang saya tidak mempunyai pilihan. Saya tidak boleh bermain tanpanya. saya benci. Ia benar-benar menjengkelkan dan saya telah menukarnya lebih daripada lima kali.

“Tetapi saya tidak membuat alasan kerana ini adalah satu-satunya cara saya boleh bermain.”