Mendefinisikan Jorginho Secara Taktikal

Pada kali ini aku akan menjelaskan definisi secara ringkas tentang pemain tengah pasukan Chelsea, iaitu Jorginho.

Sebenarnya, ada seorang brader menghantar mesej kepada aku di page ini. Beliau mahu tahu Jorginho adalah pemain yang macam mana.

Posisi asas

Semua orang tahu beliau merupakan pemain yang bermain di bahagian defensive midfielder.

Namun dalam pendefinisian kali ini aku akan meningkat sedikit dalam lah. Tapi tak adalah sampai dalam sangat.

DM jenis apa?

Kalau kau orang melihat pada badannya pun korang dah boleh agak dah dia ni tipikal destroyer.

Ini bermaksud mereka bukanlah permainan fizikal tetapi mematikan serangan lawan dengan pintasan ataupun interception.

Jadi dia ni sama dengan Kante. Cuma Kante lebih keras. Destroyer ala Makalele. Dulu orang sebut sebagai Makalele role.

Stail permainan

Berbeza dengan Kante, beliau merupakan tipikal regista di dalam padang. Ini kualiti yang Kante kurang. Kante lebih kepada Makalele role. Memenangi bola dan melakukan hantaran ringkas kepada kawan.

Jorginho pula, bertindak sebagai deep lying playmaker. Beliau mampu untuk melakukan hantaran jauh secara diagonal ataupun vertikal yabg mampu mencetuskan ancaman secara langsung.

Hantaran ini bukanlah jenis pakai rembat je ke depan untuk mengeluarkan bola segera. Tetapi mereka akan cuba memastikan bahawa semua itu akan mencetuskan ancaman.

Akibat sifat mereka yang agar tidak keras secara fizikal, maka mereka tidak akan berminat terlibat dalam duel fizikal.

Jadi di sini anda akan melihat mereka kerap untuk melakukan hantaran ke belakang apabila melihat atau tekanan datang dari depan.

Kadang-kadang ada pun bosan dengan permainan mereka ini banyak yang kelihatan sangat pasif dan neutral pass.

Tetapi apabila mereka atau melihat ruang mereka mampu untuk melancarkan satu hantaran yang mencetuskan ancaman secara terus.

Biasanya pemain seperti ini jurulatih dan penyokong perlulah bersabar dengan kualiti mereka.

Andrea Pirlo dan Xabi Alonso pun sama dahulu bukan pemain yang boleh dribble dan bergasak.

Rumusan

Itulah definisi kepada Jorginho.

Posisi: DM / 6 / pivot
Baka / breed: Destroyer
Style of play: Regista/deep lying playmaker
Kekuatan utama: Long ball yang mencetuskan ancaman terus
Tambahan: Lebih selesa menjadi lone pivot.

Dalam sistem permainan Chelsea yang ada pada hari ini jelas Frank Lampard tidak merasakan Jorginho sebagai deep lying playmaker sebagai kelemahan tetapi satu kelebihan.

Mereka ni semakin besar ruang diberikan semakin bahaya mereka ni.

Dan pada masa sama kredit juga kepada Maurizio Satria yang telah melatih N’golo Kante untuk memahami peranan no.8.

Chelsea ada variasi dalam posisi Pivot / DM. Mereka boleh pakai sama the deep lying playmaker ataupun tipikal Makalele role.

Okey diharap dengan penjelasan ini korang akan dapat faham apa yang aku cuba sampaikan. Jika korang rasa artikel ini ini memerlukan pembetulan sila PM atau pun letak kat bahagian komen.

Baca yang lain

Tuchel Rindukan EPL

Thomas Tuchel bakal meninggalkan Bayern Munich akhir musim ini. Dan beliau kini merancang untuk kembali semula ke kancah liga Inggeris. Bayern Munich