Menteri Pakistan Ini Gesa Rakyat Jangan Buat Anak Selepas 8 Malam Untuk Kawal Populasi

Kadang-kadang pemimpin politik ini membuat kenyataan yang tidak masuk akal.

Tidak kira di Malaysia, di luar negara pun sama. Banyak sekali video kenyataan mereka tular kerana mebuatkan netizen geli hati dengan kenyataan mereka yang dianggap tak masuk akal.

Terbaru di Pakistan, satu video tular, apabila Menteri mereka memberitahu hasil kajian jabatannya tentang cara mengawal kelahiran bayi yang terlalu banyak.

Dia menjelaskan perkara itu sambil cuba menunjukkan kepandaiannya tentang kajian kependudukan,

Menurut Menteri pertahanan Pakistan, Khawaja Asif, dia berkata ‘bayi tidak boleh dibuat selepas jam 8 malam’

Internet bingung dengan video Khawaja Asif Pakistan, menteri pertahanan, yang telah muncul di media sosial.

Wartawan Naila Inayat menyiarkan video itu di Twitter, di mana ia cepat mendapat perhatian ramai.

Semasa taklimat berita, menteri pertahanan merujuk kepada hipotesis aneh mengenai pertumbuhan penduduk. Internet masih geli hati dengannya.

Menurut beliau: “Tempat-tempat di mana pasar telah ditutup pada jam 8 malam, dengan ini ia akan membantu mengecilkan skala pertambahan populasi.”

Menteri Pakistan menegaskan demikian pada taklimat berita dengan sangat yakin di hadapan rumah media besar negara.

Dia menyokong kenyataan itu dengan hujah: “Penyelidikan baharu kami di kementerian, bayi tidak boleh dibuat selepas jam 8 malam.”

Meneruskan hujah saintifiknya: “Di mana tiada peningkatan populasi secara mendadak di negara-negara di mana ‘market’ mereka ditutup menjelang jam 8 malam,” jelas menteri pertahanan.

Seperti yang dijangkakan, video tersebut telah menyebabkan internet berbagi pendapat.

Ada yang menganggap dia mungkin mabuk arak 8PM agaknya.

Orang ramai sebenarnya tidak percaya dengan kenyataan itu kerana ia hanya tidak masuk akal. Ramai netizen menggunakan Twitter untuk berkongsi pendapat mereka tentangnya.

Seorang lelaki menulis secara sinis, “Ini adalah penemuan cemerlang oleh penyelidikan kerajaan Pakistan. Ia adalah sumbangan genius kepada manusia manusia sejagat. ”

“Mereka harus diberi anugerah tertinggi dalam bidang penyelidikan saintifik di dunia.”

Seorang lelaki lain berseloroh: “Orang-orang ini jauh ke hadapan dalam penyelidikan nampaknya! Agensi kekayaan di seluruh dunia akan membayar untuk meletakkan tangan [pelaburan] mereka pada ‘penyelidikan’ ini lebih daripada cukup untuk menghapuskan keseluruhan baki pembayaran hutang Pakistan yang bermasalah. Sekarang, andai saja seseorang boleh mentafsirkannya untuk plebs.”

Ada yang meminta Pakistan melindungi Khawaja Asif dalam apa jua keadaan. Risau negara maju akan mengambilnya menjadi warganegara mereka. Ia akan menjadi satu kerugian besar buat Pakistan.

Baca yang lain