Merajuk Dan Ancam Sertai EAFF, Steve Darby Anggap KETUM PSSI Berperangai Budak Budak

Steve Darby bukanlah nama asing dalam bola sepak ASEAN. Jadi dia diminta untuk memberikan komen tentang tindakan PSSI yang mengancam mahu menyertai Persekutuan Bola Sepak Asia Timur (EAFF) kerana kecewa dengan AFF.

Steve Darby menganggap PSSI bersikap seperti budak budak. Rancangan mahu menyertai EAFF itu wujud kerana kekecewaan pasukan kebangsaan B-19 Indonesia kepada AFF.

PSSI mengesyaki berlaku skandal tidak fairplay dalam perlawanan yang menemukan pasukan kebangsaan Vietnam B-19 menentang Thailand dalam fasa Kumpulan A Piala AFF B-19 2022 yang lalu.

Di mana kedua dua pasukan dilihat sengaja seri 1-1 untuk membolehkan mereka mara dan Indonesia tersingkir. Lebih mengejutkan apabila PSSI berterima kasih kepada netizen kerana cadangan merekalah PSSI bertindak begitu.

PSSI sudah mengajukan aduan kepada AFF tentang perkara itu. Dan mereka kecewa kerana AFF tidak berbuat apa apa setakat ini.

Malah Mochamad Iriawan selaku Ketua Umum (KETUM) PSSI berkata beliau telah menghubungi EAFF untuk menukar konfederasi. Dia mahu Indonesia berada sebumbung dengan pasukan seperti Jepun, China dan Korea Selatan.

Iriawan berkata: “Sudah disampaikan melalui Ketua Umum (Yunus Nusi), mereka menyatakan mereka gembira kalau kita masuk ke EAFF.”

“Sudah tentu kita akan membincangkannya dengan teliti, terima kasih kepada netizen yang mencadangkan kerana ia adalah bukti cinta kepada pasukan kebangsaan kita.”

“Tetapi kita perlu membincangkannya dengan teliti, kerana kita tidak membuat keputusan secara langsung kerana kita perlu mengira kos yang lain,” katanya.

PSSI teruja mendengar cadangan netizen yang menyatakan bahawa bola sepak Indonesia akan lebih maju jika menyertai EAFF. Sambil menuduh AFF sebagai mafia yang selalu menipu Indonesia.

Steve Darby hanya mampu tersenyum sinis dan menganggap KETUM (Ketua Umum) PSSI seperti kanak-kanak.

Steve Darby menilai bahawa rancangan PSSI untuk menyertai EAFF amat sukar untuk direalisasikan.

“Persekutuan bola sepak Indonesia hanya bertindak ‘seperti kanak-kanak’,” kata Steve Darby.

“AFF tidak akan melepaskan mereka dan sukar untuk EAFF menerima mereka.”

“Mengapa PSSI perlu melakukan ini, hanya kerana keputusan perlawanan antara pasukan kebangsaan Vietnam B-19 menentang Thailand B-19?, ia sememangnya keputusan yang sah,” katanya lagi.

BACA JUGA: Masih Sakit Hati Di’scam’ Vietnam, Indonesia Sasar Juara Piala AFF B-16

PSSI menetapkan sasaran bahawa Indonesia mahu menjulang Piala AFF B-16 yang akan datang. Ianya bagi menembus kehampaan mereka dalam kempen Piala AFF B-19 baru baru ini.

Piala AFF U-16 2022 akan berlangsung di Stadium Maguwoharjo, Sleman dan Stadium Sultan Agung, Banten, Yogyakarta.

Skuad Garuda Muda diletakkan dalam Kumpulan A bersama Vietnam, Singapura dan Filipina. Kem Indonesia sangat tak sabar mahu mengajar Vietnam dalam pertandingan kali ini.

Pasukan kebangsaan Indonesia B-16 tidak gentar untuk mensasarkan untuk menjadi juara pertandingan tersebut.

Penyokong Indonesia juga sudah sedia memainkan peranan mereka untuk memberikan tekanan kepada Vietnam dan juga Thailand yang sebelum ini dituduh bermain curang.

Ketua Umum PSSI Mochamad Iriawan malah menyebut tentang kegagalan pasukan kebangsaan B-19 Indonesia dalam Piala AFF B-19 lalu menjadikan mereka lebih bersemangat untuk menjadi juara.

Ia menjadi motivasi buat pasukan Indonesian. Mochamad Iriawan mahu Indonesia menewaskan Vietnam dalam pertandingan itu nanti.

“Kita nak menang, tapi lihat dulu perkembangannya,” kata Mochamad Iriawan.

Tanpa berselindung Iriawan menyatakan mereka memang mahu balas dendam ke atas Vietnam yang telah bermain kotor. PSSI sebelum ini malah sudah menghantar aduan rasmi kepada AFC berkenaan sikap tidak fairplay Vietnam dan Thailand.

“Kami nak balas semalam, kami tidak kalah semalam [sebelum ini] menentang Vietnam, cuma peraturan yang ditetapkan menjadi punca [Indonesia gagal menjadi juara Piala AFF B-19], jadi kalau dilihat pada perbezaan gol, sudah cukup besar untuk masuk 17, hanya bolos 2,” katanya lagi.

Bagi merealisasikan sasaran ini, pasukan kebangsaan B-16 Indonesia juga telah melalui persiapan maksimum di Yogyakarta.

Tidak lupa, menteri yang biasa dipanggil Iwan Bule itu turut meminta semua pihak mendoakan agar pasukan Bima Sakti mencapai keputusan maksimum.

“Ya, Bima Sakti cukup bagus, doakan sahaja.”

PSSI memang mahu membalas dendam atas apa yang Vietnam lakukan kepada pasukan kebangsaan B-19 Indonesia tahun lalu.

Pada Piala AFF B-19 2022, pasukan kebangsaan B-19 Indonesia tersingkir kerana Vietnam disyaki bermain sabun dengan Thailand.

Atas sebab ini, pasukan Bima Sakti dijangka dapat menyembelih Vietnam dalam pertandingan itu nanti, tegas media Indonesia.

Baca yang lain