Mercedes-Benz X NVIDIA Jalin Kerjasama Bina Kereta Pintar Dan Bijaksana

Share on facebook
Share on twitter

Mercedes-Benz dan NVIDIA adalah dua syarikat yang melakukan perkara yang sangat berbeza.

Salah satunya adalah pengeluar kenderaan, dan yang lain menggunakan bahagian komputer.

Mungkin kedengaran agak aneh apabila kedua-dua syarikat ini menjalin kerjasama.

Sebilangan besar daripada anda mengetahui NVIDIA untuk mengeluarkan kad grafik untuk komputer desktop dan komputer riba.

Tetapi yang mungkin anda tidak tahu ialah syarikat itu juga mempunyai beberapa pengkomputeran ‘cloud’ yang kuat dan teknologi A.I. luar biasa, yang tidak banyak dibincangkan.

Salah satu contoh yang sudah tersedian kepada pengguna adalah NVIDIA GeForce Now, mirip dengan Google Stadia.

blank

GeForce Now adalah perkhidmatan streaming permainan video yang membolehkan anda bermain permainan dari pustaka Steam anda tanpa mempunyai komputer desktop atau komputer riba yang power.

Yang korang perlukan hanyalah sambungan internet yang baik, dan pelayanan ‘cloud’  NVIDIA akan melakukan semua kerja untuk korang.

Tetapi pada skala yang lebih besar, NVIDIA juga telah menggunakan teknologi pemanduan sendiri, dan mereka mempunyai bahagian yang disebut NVIDIA DRIVE AGX.

Ia merupakan platform pengkomputeran kenderaan autonomous (kebebasan bergerak sendiri) yang bertindak sebagai otak kereta.

Nampaknya Dalmer, syarikat induk Mercedes-Benz, mahukan sekeping teknologi pemanduan autonomous oleh NVIDIA.

Syarikat itu mengumumkan pada 23 Jun bahawa ia akan bekerjasama dengan NVIDIA untuk mengembangkan komputer dan A.I. yang akan menggerakkan kereta memandu sendiri pada masa depan.

Ketua Mercedes-Benz — Ola Källenius berkata, “NVIDIA’s A.I. seni bina pengkomputeran akan membantu kita melancarkan perjalanan ke arah pemanduan autonomous.”

“Keupayaan dan kemajuan baru ini akan dimuat turun dari cloud, meningkatkan keselamatan, meningkatkan nilai dan menambahkan lagi kepuasan pemilikan untuk semua pelanggan Mercedes-Benz.”

Namun, Mercedes-Benz bukan satu-satunya syarikat yang menggunakan teknologi DRIVE NVIDIA.

Syarikat lain seperti Volkswagen, Audi, Volvo, dan bahkan Tesla juga sudah menggunakan teknologi ini di dalam kereta pintar mereka yang memandu sendiri.

Solusi oleh NVIDIA akan membolehkan banyak ciri pemanduan yang canggih canggih, seperti autopilot, dan meletak kenderaan tanpa pemandu.

Sekali lagi ianya serupa dengan Tesla, kereta yang dikuasakan oleh NVIDIA DRIVE juga akan dapat menerima kemaskini perisian melalui cloud setiap kali syarikat itu melancarkan ciri baharu.

Pada masa akan datang, apabila seseorang bertanya kepada anda apakah spesifikasi kereta anda, anda akan dapat memberitahu mereka bahawa ia menggunakan pemproses NVIDIA. Ok giliran, Radeon pula.

Jadi selepas ini, korang hanya perlu mengemaskini kereta anda berbanding membeli yang baharu.

Tak begitu?

Jangan pula masa kita kecemasan dia auto update dan kena tunggu semua fail dikemaskini baru boleh berjalan. Ye tak.

Baca yang lain