Merih Demiral Digantung Sementara Jude Bellingham Cuma Didenda Sahaja

Turkiye telah dilanda tamparan hebat untuk suku akhir Euro 2024 menentang Belanda selepas Merih Demiral digantung.

Merih Demiral merupakan pemain penting Turkiye dalam kempen kali ini. Dan dia turut menjaringkan 2 gol ketika aksi menentang Austria.

Pemain pertahanan Al Ahli itu menjaringkan dua gol tandukan pada pusingan 16 untuk membantu kemenangan negarnaya ke atas Austria untuk mengatur pertembungan dengan Belanda pada hari Sabtu.

Bagaimanapun, dia mencetuskan kontroversi dengan isyarat tangan selepas menjaringkan gol keduanya – melakukan ‘Tabik Serigala’.

Isyarat itu dipercayai dikaitkan dengan Grey Wolves – kumpulan yang diiktiraf oleh beberapa negara di Eropah termasuk Jerman sebagai puak pelampau di Turki.

UEFA mengesahkan mereka melancarkan siasatan pada hari Rabu dan menurut laporan BILD, bekas pemain Juventus itu akan digantung dua perlawanan.

Demiral tidak akan bermain untuk perlawanan menentang Belanda di Berlin, dan juga separuh akhir jika Turki berjaya.

Di Jerman, tuan rumah Euro 2024, Agensi Perlindungan Perlembagaan mengambil pandangan bahawa penyokong kumpulan Serigala Kelabu sebagai pelampau.

Isyarat itu dilarang di Perancis dan Austria tetapi Demiral, yang turut berkongsi gambar perayaannya di media sosial, mempertahankan keputusan dan tindakannya.

Selepas tamat aksi menentang Austria, Merih Demiral berkata: “Saya mempunyai perayaan khusus dalam fikiran, sesuatu yang berkaitan dengan identiti Turki saya. Saya amat berbangga menjadi orang Turki, dan saya merasakan kebanggaan itu dengan mendalam selepas menjaringkan gol,” katanya.

“Saya mahu menyatakannya, dan saya sangat gembira saya melakukannya. Peminat kami berbangga dengan kami. Saya melihat mereka melakukan gerak isyarat di tempat duduk penonton, dan ia membuatkan saya mahu melakukannya lebih lagi. Saya sangat gembira.”

Peraturan Keselamatan dan Keselamatan UEFA menyatakan bahawa: “Promosi atau pengumuman, dengan apa cara sekalipun, mesej politik atau sebarang tindakan politik lain di dalam atau di sekitar stadium adalah dilarang sama sekali sebelum, semasa dan selepas perlawanan.”

Bintang England, Jude Bellingham juga menjadi subjek penyiasatan selepas mencengkam kelangkangnya menentang Slovakia tetapi dia hanya dijangka didenda dan bukannya digantung seperti mana Merih Demiral.

Peminat bola sepak berbelah bagi dengan hukuman UEFA ke atas Merih Demiral. Mereka rata rata setuju bahawa Merih Demiral dihukum kerana membawa mesej berbaur politik dan fahaman selain bola sepak.

Namun peminat juga mengingatkan UEFA bahawa mereka sendiri telah menjadikan bola sepak sebagai simbol untuk kempen politik dan juga fahaman seperti pelangi. Di mana UEFA memaksa semua orang terlibat dalam kempen tersebut.