Messi Pernah Minta Barcelona Segera Beli Mane Namun Masalah Kewangan Jadi Penghalang

Penasihat karier Sadio Mane, Bacary Cisse telah mendedahkan bahawa karier pemain antarabangsa Senegal itu mungkin menuju ke arah yang sangat berbeza sekiranya Barcelona bertindak atas cadangan Lionel Messi pada musim sebelum ini.

Penyerang itu meninggalkan Liverpool pada musim panas ini sebagai legenda Liverpool era moden, mengesahkan perpindahan ke Bayern Munich.

Dia membawa trofi Liga Perdana dan Liga Juara-Juara ke Anfield di bawah kendalian Jurgen Klopp dan disayangi oleh penyokong setia The Reds. Bercakap mengenai rancangan After Foot RMC, penasihat Mane, Cisse mendedahkan bahawa pemain berusia 30 tahun itu mungkin menjadi pemain Barcelona tahun lalu.

Malah, dia Lionel Messi telah mencadangkan agar kelab Sepanyol menandatangani Sadio Mane ketika ‘La Pulga’ membincangkan kontraknya sendiri. Penasihat pemain antarabangsa Senegal itu mengesahkan perkara yang sama kepada Le10Sport.

“Tahun lalu, dia boleh ke FC Barcelona juga. Lionel Messi yang mahukan Sadio Mane, apabila timbul persoalan mengenai dia menyambung ke Barça. Sebelum dia datang ke Paris, dia telah memberikan dua nama: Sadio Mane dan seorang Pertahanan tengah Argentina. Pada bulan Jun ketika mereka berada di tengah-tengah aksi Copa America.”

Ketika itu Messi sudah memberikan kesepakatan verbal kepada Barca.

Bagaimanapun, kelab Catalan itu tidak mempunyai kedudukan yang baik dari segi kewangan untuk meneruskan mana-mana daripada dua perjanjian yang diharapkan oleh jimat mereka. Akhirnya, mereka juga terpaksa melepaskan Lionel Messi kerana kekangan kewangan. Ciss berkata:

Bacary Cissé : “Lionel Messi telah meminta kelab mendapatkan Sadio Mané, perbincangan yang tersedia, malah mereka pada saat akhir meletakkan Samuel Eto’o terlibat dalam perbincangan, namun malangnya situasi kewangan mereka menghalang mereka mendapatkan Mane.”

Messi kemudian menyertai PSG. Sebenarnya Messi boleh je cadangkan PSG memancing Sadio Mane yang tiada masalah kewangan. Namun kuasanya di PSG tidak seperti dia di Barcelona. Kerana di PSG, teras kepada projek sukan mereka sekarang ialah Kylian Mbappe.

Namun begitu, Bacary Cisse mendedahkan bahawa PSG juga berminat untuk menandatangani Mane tahun ini, tetapi dengan pengarah sukan Leonardo dalam perjalanan keluar, mereka tidak terlalu pasti tentang perpindahan itu. Akhirnya perbincangan tentang Mane terus terhenti dan pemain itu rasminya ke Bayern Munich.

Ianya bukan rahsia lagi bahawa Lionel Messi meminati Sadio Mane. Dia malah mengikuti permainan Mane sejak beberapa tahun lalu lagi. Messi pernah mengundi Mane untuk Ballon d’Or 2019.

Messi ketika itu kecewa Mane berada di tempat keempat. Di mana dia merasakan Mane harus di kedudukan lebih baik.

Messi berkata: “Agak memalukan melihat Mane berada di tanggan keempat. Namun tahun ini rasanya memang ramai pemain yang hebat. Amat sukar nak pilih mana satu.”

“Tetapi saya pilih Sadio Mane kerana dia pemain yang saya sukai.”

“Mane menikmati musim luar biasa untuk Liverpool, sebab itu saya pilih dia.”

 

 

Baca yang lain