Messi Sahkan Tolak Panggilan Olimpik: “Melampau Sangat Tu Kalau Saya Terima”

Lionel Messi sudah memberitahu pengurus skuad olimpik Argentina, Javier Mascherano bahawa dia tak akan mewakili negaranya untuk temasya itu.

Menurutnya, ianya sesuatu yang melampau untuk bermain dua pertandingan dalam satu musim panas yang sama.

Messi akan bermain mewakili Argentina dalam Copa America dalam usaha mereka mempertahankan kejohanan itu dari 20 Jun sehingga 14 Julai.

Jika Argentina berjaya mara ke final, ianya hanya jarak 10 hari untuk sepak mula di Paris.

Mascherano sebelum ini menyatakan bahawa dia akan cuba sedaya upaya untuk memujuk Messi untuk bermain di Sukan Olimpik 2024 di Paris. Walaupun tidak pasti sama ada pemain itu sudi atau tidak.

Messi kemudian menegaskan bahawa dia tidak boleh menunaikan permintaan seniornya itu. Atas alasan dia sudah terlalu tua untuk melakukan semua perkara dalam satu masa yang sama.

Messi berkata: “Saya dan bercakap dengan Mascherano dan hakikatnya kedua dua kami memahami kesulitan. Ianya sukar kerana kami berada di Copa America sebelum itu.

“Jika saya ke Olimpik, saya berada di luar kelab untuk 2 atau 3 bulan. Pada usia saya sekarang, ianya bukan usia untuk saya terlibat dengan apa sahaja.”

Messi pernah membantu Argentina memenangi Piala Dunia 2022 dan dia juga pernah membantu negaranya memenangi Copa America dan meraih emas Olimpik dalam acara bola sepak pada 2008.

Menurut Messi, dia kini harus teliti dalam memilih kejohanan atau tugasan antarabangsa yang dia harus sertai kerana faktor usia. Dia mudah cedera jika tidak diuruskan dengan betul. Walaupun dalam hatinya dia mahu bermain dalam semua.

Messi juga benar benar bersyukur pernah bermain di Sukan Olimpik yang menurutnya menjadi pengalaman sangat indah dan unik. Dia berharap skuad Olimpik Argentina akan menikmati bola sepak ketika di Paris.

Messi menambah: “Saya harus memilih dengan teliti. Agak melampau untuk bermain dua kejohanan berturut turut. Saya bertuah pernah bermain di Olimpik dan memenanginya bersama Masche. Ia pengalaman luar biasa dalam pentas bola sepak. Olimpik, Piala Dunia B-20 akan menjadi pengalaman yang saya tak pernah lupakan.

“Saya sangat bernasib baik dapat merasai semua itu. Saya harap pemain pemain yang beraksi nanti bermain dengan seronok seperti kami dulu kerana ianya istimewa. Sukan Olimpik adalah istimewa, ianya berbeza dengan sukan lain.”