Messi Tak Berlapik Akui Dia Tertekan Di PSG Dan Bahagia Kembali Di Amerika Syarikat

Lionel Messi biasanya seorang yang tidak banyak bicara. Dia tidak pernah mengkritik jurulatihnya atau pasukannya secara terbuka kecuali PSG.

Pemain itu sekali lagi menegaskan bahawa fasa karier dan kehidupannya di Paris sebagai ngeri dan tidak menyeronokkan.

Dia malah sentiasa menunggu minggu antarabangsa tiba untuk melepaskan tekanan yang dia hadapi dalam dirinya.

Persekitaran di PSG dianggap Messi sebagai toksik terutama sekali penyokong PSG yang seringkali menjadikan dia sasaran dan kambing hitam.

Penyokong PSG malah pernah membuat protes besar besaran di hadapan pejabat Nasser Al Khelaifi menyatakan kebencian mereka kepada Messi yang ketika itu mereka syaki berunding dengan kelab Arab Saudi.

Messi menafikannya dan meminta maaf kerana terpaksa tidak hadir latihan. Menyatakan bahawa dia hanya tahu jadual berubah ketika dalam penerbangan.

Kini Messi menegaskan kenapa dia ke Amerika Syarikat, dia menganggap keputusan itu kerana keluarganya.

Messi berkat: “Menyertai Inter Miami adalah keputusan yang saya buat demi keluarga. Kami semua melalalui kehidupan 2 tahun yang sangat sukar di Paris.”

“Hakikatnya, ianya tidak begitu bagus untuk kami tinggal di sana. Setiap kali saya terbang untuk menyertai pasukan kebangsaan, itu adalah detik paling gembira untuk saya. Kerana saya bahagian berada di tempat yang saya suka, bersama rakan rakan yang rapat dengan saya.”

“Saya datang ke Inter Miami untuk mencari kebahagian yang seperti itu, seperti mana yang kami pernah nikmati di Barcelona. Menikmati hari hari dengan anak, keluarga saya, dan ianya berjalan dengan baik.” kata pemain itu kepada Apple TV.

“Saya menghargai kehidupan bola sepak yang saya lalui di sini pada masa ini. Tapi itu bukanlah faktor utama saya nak datang ke sini. Dengan masa yang terus beredar, saya boleh katakan ini adalah tempat paling tepat untuk saya dayang.

Messi mengakui sebenarnya PSG bukan pilihan yang diracangnya. Segalanya berlaku mengejut selepas Barca gagal mendaftarkannya dan terpaksa melepaskannya.

Lionel Messi baru baru ini berjaya membantu Inter Miami menjulang trofi pertama kelab itu. Dan akan beraksi dalam satu lagi final selepas ini.

Detik Messi sebelum ini mengajak DeAndre Yedlin menjulang piala bersama sama – dengan menyerahkan lilitan kapten kepada pemain itu yang merupakan kapten sebelum dia tiba – menjadi sorotan ramai.

[VIDEO] Messi Dipuji ‘Humble’, Ajak Yedlin Julang Trofi Pertama Inter Miami Bersama Sama

Sebelum kedatangan Messi ke Inter Miami, kelab itu merupakan kelab paling teruk dalam MLS musim ini.

Dan kemudian sejak Messi tiba, Inter Miami bangkit dan berjaya mara ke final Piala Liga menentang Nashville.

Di final, Messi turut mencetak gol yang cantik dalam perlawanan ini untuk meletakkan pasukannya di hadapan.

Namun gol itu disamakan oleh lawan. Dan akhirnya aksi dilanjutkan terus ke penentuan penalti.

Pada penentuan penalti, Inter Miami menang 10-9.

Itu merupakan trofi pertama kelab David Beckham itu. Orang yang memainkan peranan penting meyakinkan Messi datang ke Inter Miami dan menolak tawaran Barcelona serta Al Hilal.

Messi kemudian dipuji kerana tindakannya mengajak DeAndre Yedlin untuk menjulang trofi bersamanya.

Peminat dan pundit berpendapat itu bukti Messi seorang yang humble dan menghormati Yedlin sebagai pemain senior dalam pasukan itu.

DeAndre Yedlin sebelum ini setuju untuk melepaskan jawatan kapten kepada Lionel Messi.

Lebih mengharukan Messi memberikan lilitan kapten kepada DeAndre Yedlin.

Yedlin awalnya kelihatan agak malu dengan layanan Messi itu. Membuatkan dia kelihatan tidak keruan.

Mereka berdua akhirnya menjulang trofi itu bersama sama. Kedua duanya adalah pemimpin di dalam pasukan Inter Miami ini. Jadi Messi mahu pemain itu berssama sama dengannya mengetuai detik bersejarah itu.

Pundit berkata: “Saya nak cakap satu perkara lain. Kita bercakap tentang Messi sebagai superstar yang sangat merendah diri.”

“Dan apa yang dia telah lakukan? Momen terbaik ketika dia berkongsi detik besar ini dengan bekas kapten Inter Miami, DeAndre Yedlin. Sukar untuk dipercayai.”

Netizen memberikan penghargaan kepada Lionel Messi di atas sikap rendah diri yang dia tunjukkan terutama sekali ketika ramai generasi muda di AS menyaksikannya.

Messi kini pemain paling banyak trofi dalam karier dengan 44 trofi mengatasi Dani Alves dengan 42 trofi.

Dia juga pemain paling banyak Ballon d’Or dengan 7 mengatasi Cristiano Ronaldo dengan 5 Ballon d’Or.