Meteorit Menghentam Bumbung Rumah, Lelaki Indonesia Ini Dapat RM7.4 Juta

Tidak ada orang yang suka benda yang jatuh di atas bumbung rumah kita. Namun peraturan adalah berbeza jika ianya adalah benda berharga.

Itu yang terjadi kepada seorang lelaki di Indonesia yang menjadi jutawan dalam sekelip mata. Lelaki bernama Josua Hutagalung, bekerja sebagai pembuat keranda yang tiba-tiba dilanda kekayaan kerana penemuan batuan angkasa.

Batu itu jatuh betul betul di atas bumbung rumahnya. Ketika itu dia sedang berehat bersama isterinya. Mereka terkejut, tiba tiba mendengar seolah-olah ada sesuatu yang melanda rumah.

“Saya mengusahakan keranda di dekat jalan di depan rumah saya, ketika saya mendengar bunyi letupan yang membuat rumah saya bergegar. Seolah-olah sebatang pokok telah menghentam kami,” kata Josua.

Setelah memeriksa, ternyata dia tidak tahu dari mana asalnya. Ketika hendak mengambil batu yang tiba-tiba terkubur itu cukup panas, dan isterinya mengambilnya dengan cangkul.

Mengetahui kewujudan objek luar bumi, pakar batu angkasa Amerika Jared Collins juga mengetahui akan kehadiran batu itu di rumah Josua.

Dia membelinya dan menghantarnya kepada sebuah organsisasi di Amerika Syarikat yang menyimpannya dalam nitrogen cecair di Pusat Pengajian Meteorit di Arizona State University.

Josua Hutagalung menerima wang yang lumayan bernilai sekitar USD1.8 juta ataupun sekitar RM7.4 juta .

Collins berkata: “Saya mengambil wang sebanyak mungkin yang saya dapat kumpul dan mencari Josua, yang ternyata ia rundingan yang sangat baik.” kata Collins.

Collins membeli batu itu dari Josua dengan harga yang tidak masuk akal di mata Josua. Ini menjadikan Josua tiba-tiba menjadi jutawan, dan dia berjanji akan menggunakannya sebaik mungkin.

Pakar kemudian mengiktiraf batu angkasa berusia 4.5 bilion tahun itu sebagai salah satu meteorit paling penting yang pernah dijumpai. Dan itu dapat mengandung unsur-unsur yang memberikan petunjuk tentang asal usul kehidupan di planet.

Ini bukan pertama kali batuan dari angkasa jatuh di Indonesia. Pada 2019 juga pernah berlaku satu letusan dipercayai kerana meteor. Dan pada 2013, ianya hampir menghentam sebuah kawasan di Indonesia.

Selalunya orang kata ibarat bulan jatuh ke riba, tapi bagi Josua, ianya ibara meteor jatuh ke bumbung rumahnya.