Mixer Tutup Kedai Bulan Depan, Ninja Dan Shroud Dilepaskan

Share on facebook
Share on twitter

Microsoft nekad untuk menamatkan hayat platform Mixer.

Pada hari Isnin lalu, konglomerat komputer itu mengumumkan bahawa mereka akan menutup platform streaming langsung permainan video pada 22 Julai.

Microsoft juga mengumumkan akan bekerjasama dengan Facebook untuk memindahkan rakan kongsi dan streamer Mixer ke platform permainan rangkaian sosial.

Mixer dalam kenyataan mereka berkata: “Walaupun kami memutuskan untuk menutup bahagian operasi Mixer, tetapi kami secara rasmi bekerjasama dengan Facebook Gaming dan kami mengajak anda semua untuk bergabung.”

Mixer adalah percubaan Microsoft untuk memasuki pasaran streaming permainan video yang berkembang pesat. Ini selepas sambutan luar biasa ke atas Twitch.

Syarikat itu membeli platform tersebut pada tahun 2016 kurang dari satu tahun setelah pertama kali ia dilancarkan.

Microsoft sudah menjadi pemain utama dalam industri permainan video dengan permainan PC dan, dan tentu saja, Xbox. Oleh itu mereka merasakan bahawa mereka akan menjadi pemain utama dan pesaing besar kepada Twitch dalam penstriman untuk video game.

Walaupun perkhidmatan itu awalnya dilihat akan semakin menarik ramai pengikut. Malangnya, selepas itu Mixer gagal mendapat daya tarikan yang diperlukan dalam dunia permainan atau streaming langsung.

Twitch adalah pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan dalam industri ini.

Berjuta-juta orang menonton puluhan ribu strim setiap hari di laman web milik Amazon. YouTube juga mempunyai platform khusus Gaming yang popular untuk perkhidmatannya sendiri.

Beberapa minggu lalu, Ninja telah secara terbuka mengkritik Mixer, menyatakan bahawa platform itu kurang komitmen untuk mengadakan lebih banyak acara dan pertandingan.

Malah, Ninja mendedahkan bahawa dia dan rakannya Shroud sendiri mencari inisiatif untuk terus menarik gamers dan pengikut ke Mixer.

Namun begitu, keputusan Microsoft untuk mematikan Mixer sedikit mengejutkan. Ini kerana mereka sudah menandatangani nama besar dari Mixer iaitu Ninja dan Shroud kurang setahun yang lalu.

Ninja merupakan bintang terbesar Twitch dan salah satu daripada beberapa personaliti Esports arus perdana, dengan kontrak yang dilaporkan bernilai $ 20- $30 juta yang akan menyebabkan dia meninggalkan Twitch dan secara eksklusif mengalir di Mixer.

Langkah Ninja sebenarnya melancarkan gelombang kejutan di seluruh industri dan mendorong platform lain untuk mendapatkan bakat dan mengikat mereka dengan kontrak sehingga mereka tidak akan kehilangan penonton.

Microsoft jelas berusaha untuk membina Mixer untuk menjadi pesaing live streaming yang serius.

Dengan perkhidmatan penstriman permainan xCloud yang akan datang. Sebenarnya, pelancaran xCloud kemungkinan merupakan salah satu sebab Microsoft tidak menarik plugnya secara total.

Perkongsian Facebook Gaming syarikat yang baru akan melihat beberapa interkonektiviti yang dimiliki Mixer dengan xCloud – seperti pilihan satu klik untuk memainkan permainan video yang anda saksikan streaming seseorang – datang ke platform streaming langsung rangkaian sosial.

Apabila Mixer diamatkan pada bulan Julai, laman web dan aplikasinya akan dialihkan ke Facebook Gaming.

Rakan kongsi Mixer akan diberi status perkongsian dengan platform streaming Facebook dan akan diberi kemampuan pengewangan (moneytize) jika mereka sebelumnya ada satus layak mendapat wang dengan Mixer.

Pengguna laman streaming langsung Microsoft yang akan ditutup akan menerima kad hadiah Xbox jika mereka mempunyai baki langganan aktif dengan platform Mixer.

Bagi Ninja dan streamer besar lain yang lain yang sebelum ini masuk ke Mixer secara eksklusif, mereka sekarang akan bebas melakukan streaming di mana sahaja mereka suka.

 

Adakah Ninja dan Shroud akan kembali mengganas di Twitch?

Baca yang lain