Mohamed Salah Jadi Duta Pendidikan PBB Untuk Membantu Kanak Kanak Pelarian

Bintang Mesir dan Liverpool, amohamed Salah telah dipilih menjadi duta khas Persatuan Bangsa Bangsa Bersatu. Mohamed Salah menjadi duta pertama untuk program Instant Network Schools di bawah PBB.

Ia adalah program yang menghubungkan para pelarian agar mereka boleh mendapatkan akses pendidikan dalam talian yang berkualiti tinggi.

Bercakap pada majlis pelancaran tersebut di London, Mo Salah berkata: “Menjadi duta besar untuk projek ini membuat saya rasa sangat bangga.”

“Pendidikan aman memberikan anda peluang yang lebih baik dalam kehidupan. Apabila anda memiliki pendidikan, tiada siapa yang akan boleh mengambilnya daripada anda.”

Mohamed Salah kemudian dihubungkan dengan pautan video ke kem pelarian Kakuma di Kenya.

Mo Salah menghantar mesej inspirasi untuk kanak-kanak berkumpul.

Mo Salah berkata: “Berusahalah untuk mendapatkan apa yang anda mahu.”

Jika anda benar-benar mempunyai mimpi, jika anda benar-benar mempunyai sesuatu yang anda inginkan, anda hanya perlu bekerja keras, terus percaya dan meletakkan ia di kepala anda, banyak kali dan kemudian anda akan mencapainya.”

Pengarah UNHCR, Dominique Hyde, berjaya kepada Salah: “Anda telah memberikan inspirasi dan harapan. Di Timur Tengah dan Afrika, anda memberi inspirasi kepada begitu ramai kanak-kanak yang putus harapan dan mereka perlu untuk percaya bahawa mereka dapat berbuat begitu [mencapai impian].”

“Terdapat lebih 7 juta kanak-kanak pelarian di seluruh dunia yang sepatutnya berada di sekolah. Tetapi hanya 50% yang mempunyai akses kepada pendidikan. Kami amat berbangga dengan kerjasama kami dengan Yayasan Vodafone.”

Menurut PBB, lebih daripada 86,500 pelajar dan 1,000 guru telah mendapat manfaat daripada program yang ditempatkan di lapan kem pelarian.

Sebagai duta, Mo Salah kini kini bersedia untuk membuat lawatan ke beberapa buah sekolah untuk membantu mempromosikan kepentingan pendidikan bagi pelarian.

Program ini menyediakan sumber digital kepada kanak-kanak untuk membantu mereka belajar, termasuk menyediakan komputer riba, projektor, Wi-Fi dan pusat pengecasan solar.

Salah kemudian berkongsi beberapa keping gambar di media sosial dan menulis: “Ini adalah penghormatan, untuk memainkan peranan dalam projek berskala besar dan bercita-cita tinggi – yang bertujuan untuk memastikan mereka yang kurang bernasib baik mendapat peluang yang lebih baik dalam hidup.”

“Pendidikan adalah kunci, dan ia kekal untuk hidup.”

Baca yang lain