Mr Potato Kini Bergender Neutral Kerana Menyokong Keluarga ‘Moden’

Hasbro membuat kejutan apabila mengeluarkan gender daripada figur kepala Mr Potato.

Syarikat tersebut sudah menjadi pembuat mainan kepala Mr Potato selama 70 tahun lamanya. Mengumumkan pada Khamis bahawa mereka membuang gender pada Mr Potato sebagai sokongan kepada L*BT.

Dalam kenyataanya Hasbro menganggap usaha mereka penting untuk memastikan kesemua manusia di dunia ini tak kira apa orientasi seksual mereka merasa dialu alukan di dalam dunia Mr Potato.

Namun Hasbro kemudian mengesahkan bahawa Mr. and Mrs. Potato Head tetap masih ada. Cuma kotak baru akan dijenamakan dengan nama Potato Head, tanpa menulis Mr ataupun Mrs.

Keadaan itu agak mengelirukan ramai pihak. Apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh Hasbro? Kerana mereka baru sahaja Mr Potato akan menjadi gender neutral.

Namun mereka menjelaskan MR dan MRS Potato masih ada dan peminat kini bebas memasangkan mereka sama ada MR+MRS atau MR+MR atauapun MRS+MRS.

“Walaupun diumumkan hari ini bahawa jenama & logo POTATO HEAD akan menggugukan panggilan ‘MR.’ Saya dengan bangga mengesahkan bahawa MR. & MRS. POTATO HEAD tidak akan ke mana-mana dan akan kekal sebagai MR. & MRS. POTATO HEAD, ”tweet syarikat itu.

Pembuat mainan telah mengemas kini jenama klasik mereka untuk menarik minat kanak-kanak pada hari yang sama.

Hasbro berkata Mr. Potato Head, yang telah wujud sekitar 70 tahun, memerlukan rombakan yang moden.

Raksasa pembuatan mainan mengumumkan perubahan itu kerana ia juga melancarkan kit “Create Your Potato Head Family” dengan memilih pasangan kentang dan satu bayi kentang.

Video pengumuman kit itu mengatakan bahawa itu adalah untuk “keluarga moden” dan menampilkan pelbagai alat solek keluarga, termasuk dengan ibu bapa kentang sesama jenis.

“Hasbro memastikan semua merasa dialu-alukan di dunia Potato Head dengan menggugukan nama dan logo Mr. Potato Head secara rasmi untuk mempromosikan kesemarataan dan inklusi gender,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan di laman webnya.

Mohon abang Potato Malaysia ni nyatakan status beliau selepas ini. Hmmm

Baca yang lain