Nelson Piquet (Ayah Kepada Awek Verstappen) Guna Komen Rasis Ke Atas Lewis Hamilton

Lewis Hamilton berkata “masanya telah tiba untuk bertindak” selepas video muncul menunjukkan bekas juara dunia F1 tiga kali Nelson Piquet menggunakan bahasa perkauman apabila bercakap mengenai pemandu Britain itu.

Piquet menggunakan istilah N dalam temu bual yang dijalankan tahun lalu tetapi dikeluarkan secara terbuka pada malam Isnin lalu.

Formula 1 dan pasukan Mercedes yang diwakili oleh Hamilton telah pun mengutuk Piquet pada pagi Selasa tetapi Hamilton bertindak balas dengan kemarahan menerusi Twitter, menyatakan: “Ia lebih daripada bahasa. Pemikiran kuno ini perlu diubah dan tidak mendapat tempat dalam sukan kita. Saya telah dikelilingi oleh sikap ini dan menyasarkan saya sepanjang hidup saya. Terdapat banyak masa untuk belajar. Masa telah tiba untuk bertindak.”

Piquet bercakap pada November kepada Ricardo Oliveira dari Motorsport Talk, dalam bahasa Portugis, mengenai pertembungan Hamilton dengan Max Verstappen dari Red Bull di Grand Prix British pada 2021, yang berakhir dengan pemandu Belanda itu terkeluar dari trek dan mengalami kesan besar dengan halangan.

Dia berkata: “Si neg** ni meletakkan kereta dia di kiri, jadi orang tak boleh potong dia. Dia buat lawak la. Bernasib baik betul dia, kesian pemandu lain [Verstappen] yang menjadi mangsa.

Video temu bual itu diambil oleh media Brazil termasuk CNN, yang melaporkan kata-katanya ketika dia merujuk kepada kejadian itu. Ia termasuk julukan yang boleh diterjemahkan sebagai perkataan N.

F1, yang mempunyai platform anti-perkauman yang jelas di bawah sepanduk We Race As One, dengan pantas mengutuk Piquet. Kenyataannya berbunyi: “Bahasa diskriminasi atau perkauman tidak boleh diterima dalam apa jua bentuk dan tidak ada tempat dalam masyarakat. Lewis adalah duta yang luar biasa untuk sukan kami dan patut dihormati. Usaha gigih beliau untuk meningkatkan kepelbagaian dan keterangkuman adalah tauladan kepada ramai dan sesuatu yang kami komited pada F1.”

The Guardian difahamkan F1 kini tidak akan membenarkan Piquet mengakses perlumbaan mereka sehingga dia memohon maaf secara terbuka dan juga meminta maaf kepada Hamilton.

Mercedes, yang telah menyokong usaha lantang juara tujuh kali itu untuk mempromosikan anti-perkauman dan kepelbagaian. Mereka menyatakan:

“Kami mengecam sekeras-kerasnya sebarang penggunaan bahasa perkauman atau diskriminasi dalam apa jua bentuk.”

“Lewis telah menerajui usaha sukan kami untuk memerangi perkauman, dan dia adalah juara sebenar kepelbagaian di dalam dan di luar trek.”

“Bersama-sama, kami berkongsi visi untuk sukan permotoran yang pelbagai dan inklusif, dan insiden ini menggariskan kepentingan asas untuk terus berusaha untuk masa depan yang lebih cerah.”

Nelson Piquet memang sudah lama tak sukakan Hamilton. Dulu dia pernah menyatakan bahawa Hamilton akan berada di belakang anaknya sebagai pemandu no.1 dunia, iaitu Nelson Piquet Jr. Malangnya, Hamilton ternyata yang terbaik di dalam generasinya.

Tokoh lain yang memberikan komen termasuk pundit BBC Gary Lineker yang menggambarkan bekas juara dunia itu sebagai “orang yang mengerikan”.

Piquet, kini berusia 69 tahun, memenangi kejuaraan dunia pada 1981, 1983 dan 1987. Anak perempuannya Kelly Piquet merupakan pasangan hidup Verstappen. Mereka ni macam suami isteri la, cuma tak kawin lagi, maklumlah orang putih.

Nelson Piquet mempunyai rekod yang boleh tahan juga dalam mengeluarkan komen celupar yang tidak menyenangkan, termasuk, semasa dia memandu, dia mefitnah Ayrton Senna sebagai kunyit dan melabel isteri Nigel Mansell sebagai “hodoh”.

Tahun lalu Piquet menjadi pemandu kepada presiden Brazil, Jair Bolsonaro, pada Hari Kemerdekaan negara itu.

Badan induk F1, FIA, turut mengkritik komen Piquet. “FIA mengutuk sekeras-kerasnya sebarang bahasa dan tingkah laku perkauman atau diskriminasi, yang tidak mempunyai tempat dalam sukan atau masyarakat yang lebih luas.”

“Kami menyatakan solidariti kami dengan Lewis Hamilton dan menyokong penuh komitmennya terhadap kesaksamaan, kepelbagaian dan semangat inklusif dalam sukan permotoran.”

Piquet masih belum menjawab permintaan Guardian untuk memberikan komen atau penjelasan mengenai kenyataannya.

Minggu lalu, Red Bull menamatkan kontrak pemandu ujian mereka Jüri Vips kerana menggunakan kata-kata perkauman. Vips telah kantoi menggunakan bahasa perkauman semasa strim langsung permainan video.

“Berikutan siasatannya terhadap insiden dalam talian yang melibatkan Jüri Vips, Oracle Red Bull Racing telah menamatkan kontrak Jüri sebagai pemandu ujian dan simpanan,” kata pasukan itu dalam satu kenyataan.

“Pasukan kami tidak membenarkan sebarang bentuk perkauman.”

Baca yang lain