Netflix Anjur Squid Game Sebenar, Korang Boleh Jadi Antara 456 Peserta Bersaing Dapatkan RM20 Juta

Netflix sedang mencari peserta untuk rancangan realiti yang diilhamkan oleh siri paling popular sepanjang zaman, Squid Game.

Bagaimanapun, nyawa tidak menjadi taruhan, seperti dalam drama dystopian dari Korea Selatan ini. Jangan risau.

Sebaliknya, bagi 456 peserta dari seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam permainan itu, “nasib paling teruk ialah pulang dengan tangan kosong” – kehilangan hadiah terkumpul bernilai $4.56 juta ataupun sekitar RM20 juta.

Rancangan untuk rancangan realiti itu muncul apabila platform penstriman mengesahkan awal minggu ini bahawa siri Squid Game akan diteruskan ke musim kedua.

Tengah minggu lalu, Netflix mengumumkan bahawa siri rancangan realiti 10 episod terbarunya – Squid Game: The Challenge – akan menampilkan “peserta terbanyak dan hadiah wang tunai terbanyak dalam sejarah program realiti televisyen”.

“Apabila [pemain] bersaing melalui satu siri permainan yang diilhamkan oleh rancangan asal – ditambah beberapa penambahan baharu yang mengejutkan – strategi, pakatan dan watak mereka akan diuji, manakala pesaing di sekeliling mereka disingkirkan,” kata Netflix.

Peserta mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun, fasih berbahasa Inggeris dan tersedia sehingga 4 minggu pada awal 2023 untuk penggambaran.

Jumlah peserta 456 adalah merujuk kepada siri asal, yang menampilkan bilangan pemain yang sama. Protagonis utama, Seong Gi-hun, juga dirujuk sebagai Pemain 456.

Squid Game mengisahkan orang yang berhutang yang bersaing untuk mendapatkan hadiah wang tunai yang besar dalam satu siri permainan kanak-kanak dengan nyawa dipertaruhkan.

Siri thriller Korea Selatan memegang rekod sebagai siri Netflix paling popular sepanjang zaman, dan telah ditonton oleh 111 juta pengguna dalam 28 hari pertama tayangannya.

Pengarah, penulis dan penerbit eksekutif Squid Game Hwang Dong-hyuk berkata dalam satu kenyataan pada hari Isnin: “Ia mengambil masa 12 tahun untuk merealisasikan musim pertama Squid Game tahun lepas. Tetapi ia mengambil masa 12 hari untuk Squid Game menjadi siri Netflix paling popular pernah ada .”

Netflix menghadapi persaingan sengit daripada perkhidmatan penstriman lain, tetapi turut terjejas selepas menaikkan harga dan meninggalkan Rusia.

Pada bulan April, syarikat itu mendedahkan bahawa bilangan pelanggannya telah jatuh dengan mendadak dan memberi amaran berjuta-juta lagi akan berhenti melanggan perkhidmatan penstriman.

Ini memadamkan lebih daripada $50 bilion daripada nilai saham syarikat, dan penganalisis meramalkan mereka akan mendapati sukar untuk kembali ke keadaan asal mereka.