Neville Tergamam Dengar Pendedahan Schweinsteiger Betapa Teruk Dia Dilayan Mourinho

Bastian Schweinsteiger telah mendedahkan bagaimana Jose Mourinho melayannya dengan teruk dan menyisihkannya dari pasukan utama Manchester United serta terpaksa berlatih bersama pasukan B-16.

Schweinsteiger tiba di Old Trafford pada 2015 dengan kerjaya yang sarat dengan kejayaan di Bayern Munich. Perpindahan Schweinsteiger ke Manchester United berlaku di bawah era Louis van Gaal yang pernah menjadi pengurusnya di Bayern.

Bagaimanapun, nasibnya berubah secara dramatik menjadi lebih buruk apabila Mourinho tiba di kelab itu pada musim panas 2016.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Gary Neville pada podcast Stick to Football, Schweinsteiger menerangkan tentang rumusan yang kontroversi dalam kariernya di Manchester United. Terutama sekali hubungan dinginnya dengan Mourinho.

“Ia adalah 2016 dan saya bersama pasukan kebangsaan Jerman, kami pergi jauh dalam pertandingan (Kejohanan Eropah) sehingga ke separuh akhir, jadi saya tiba sedikit lewat (di Manchester United) dan pasukan United ketika berada di AS untuk lawatan pramusim,” kata Schweinsteiger.

“Apabila saya tiba pada hari pertama, saya berlatih dengan Zlatan Ibrahimovic dan fikir ia adalah hebat, pemain yang mempunyai visi dan menakjubkan untuk bermain.

“Keesokan harinya, pada hari lahir saya, apabila saya tiba di Carrington, John Murtough berada di sana dan berkata bahawa saya tidak dibenarkan masuk ke bilik persalinan, kerana jurulatih telah mengeluarkan arahan.

“Saya tak tahu apa apa, tidak ada amaran, seseorang sepatutnya memberitahu saya pada hari pertama lagi dengan cara biasa, tetapi okeylah, saya pergi ke bilik persalinan pasukan remaja dan berlatih dengan pemain bawah 16 tahun.”

“Saya bertanya kepadanya dengan siapa saya berlatih, dan dia berkata ada pasukan bawah 16 tahun, jadi saya pergi dan berlatih dengan bawah 16 tahun,” sambung Schweinsteiger.

“Saya bertanya kepadanya sama ada saya boleh bercakap dengan pengurus pada sebelah petang, jadi apabila saya pulang dari latihan dengan bawah 16 tahun, di mana saya berlatih dengan teruk kerana saya tidak tahu apa yang berlaku atau ia semata mata gurauan, saya kemudian mengadakan pertemuan dengan (Mourinho) pada sebelah petang.

“Dia menjelaskan kepada saya bahawa dia tidak melihat saya gembira di sini di United kerana apabila saya mengalami kecederaan, saya menjalani pemulihan dengan doktor di Jerman, menghabiskan masa di Jerman.

“Sudah tentu, saya kembali ke United dan berhubung dengan doktor, dan menonton perlawanan – saya berbincang perkara ini dengan Louis van Gaal semasa dia menjadi jurulatih, dan dia berkata untuk datang pada hujung minggu ke United dan terus berhubung dengan doktor, mereka memerlukan saya cergas dan ada perlawanan akhir Piala FA yang hampir tiba.

“Itu adalah perjanjian kami dan saya pegang, saya hanya mahu kembali cergas dan mahu bermain – saya berpegang pada perjanjian dengan Louis van Gaal tetapi jelas lembaga yang baharu berfikiran sedikit berbeza tentang itu.

Pemain tengah Jerman itu meluahkan kekecewaannya kerana disisihkan daripada pasukan utama secara serta merta untuk tempoh yang lama. Schweinsteiger mendedahkan bahawa dia menjalani sesi latihan individu di bawah jurulatih kecergasan selama tiga bulan, tanpa interaksi dengan skuad utama.

“Saya berlatih bersendirian sekurang-kurangnya tiga bulan dengan jurulatih kecergasan,” tambahnya.  Saya berlatih sebelum dan selepas itu pergi pasukan (utama). (Mourinho) tidak pernah membenarkan saya berlatih dengan pasukan utama.

“Saya rasa mereka mahu menyingkirkan saya. Pada masa itu, saya masih sangat gembira di United, saya suka memakai jersi itu, saya sukakannya.

“Saya berfikir bahawa mungkin ia hanya satu tempoh, saya akan berlatih sekarang dan memastikan diri saya cergas dan mungkin suatu hari nanti mereka akan mengubah fikiran mereka.

“Ada beberapa orang, mereka mengatakan bahawa mereka tidak memahami keputusan itu, saya perlu berlatih pada waktu pagi atau selepas sesi tamat, pergi melihat mereka berlatih.

Gary Neville, bekas pemain Manchester United dan Wakil Kesatuan PFA mengutuk layanan yang dikenakan kepada Schweinsteiger, melabelkannya sebagai “tidak patut” dan meluahkan rasa kecewa dengan cara kelab itu menangani situasi itu.

“Saya adalah Wakil Kesatuan PFA, dan anda tidak dibenarkan dilayan demikian, kamu tidak boleh memecat seseorang seperti itu, ia adalah pemecatan yang membina dalam beberapa cara,’ katanya.

“Ia mungkin sudah terlambat beberapa tahun, anda sepatutnya datang dan jumpa saya pada masa itu. Saya terkejut dan malu dengan apa yang saya dengar kerana saya selalu berfikir, pemain meninggalkan kelab dan orang tidak sehaluan, tetapi ada cara untuk melakukan sesuatu dan cara untuk berkelakuan dan bertindak.

“Selepas tiga bulan berlatih sendiri di Manchester United, satu hari Mourinho atau pembantunya datang kepada saya dan berkata bahawa saya boleh berlatih dengan mereka (pasukan pertama), dan saya berlatih dengan mereka. Saya rasa saya berlatih dengan baik, dan saya suka bermain dengan Paul Pogba dan Zlatan Ibrahimovic,” tambah Schweinsteiger.

“Kemudian, saya mendapat minit saya tetapi apabila anda melihat pemain lain bermain di posisi anda, anda fikir, “Saya lebih baik daripada pemain ini.” Kami mempunyai Paul Pogba, Ander Herrera, Michael Carrick, Morgan Schneiderlin, dan Marouane Fellaini – Saya menyangka saya bukan yang terakhir dalam kumpulan itu, untuk posisi itu,” katanya.

“Kadang-kadang anda akan duduk di sana selepas perlawanan dan kemudian orang masuk (ke bilik persalinan) dari lembaga pengarah dan datang untuk berjabat tangan – bagi saya ini tidak mudah kerana saya berfikir, bahawa hati saya hancur.

“Saya memutuskan untuk meninggalkan United ke Amerika, dan meminta kebenaran Jose jika saya boleh berbuat demikian, dia kemudian meminta maaf atas cara dia melayan saya pada mulanya dan dia terpaksa melakukannya. Lepaskan saya kerana dia tidak boleh berkata tidak kepada saya pada masa itu.

Tempoh Schweinsteiger di Red Devils berakhir pada 2017 sebelum dia memulakan tugas dua tahun terakhir bersama kelab MLS Chicago Fire.

Kemudian pada Mac 2017, Mourinho mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka kepada pemain itu dan berkata: “Saya tidak mahu bercakap tentang dia sebagai pemain, saya tidak mahu bercakap semasa saya membeli atau tidak membeli. Saya mahu bercakap tentang dia sebagai seorang profesional, sebagai seorang manusia.

“Perkara terakhir yang saya beritahu dia sebelum dia pergi: ‘Saya tidak betul dengan awak sekali, saya perlu betul dengan awak sekarang.’ Jadi apabila dia meminta saya untuk membiarkan dia pergi, saya terpaksa berkata ‘ya anda boleh pergi kerana saya pernah melakukannya sekali [melayan dengan buruk], dan saya tidak boleh melakukannya dua kali’ Jadi saya berasa menyesal.

“Dia tahu itu bahawa dia tahu kerana saya memberitahunya saya akan merindui seorang lelaki yang baik, seorang profesional yang baik, pengaruh yang baik dalam latihan – pengaruh yang sangat baik.”