Neymar Menulis ‘Tribute’ Menyentuh Hati Buat Pele

Neymar telah merumuskan dengan sempurna impak Pele terhadap bola sepak, dalam satu mesej penghormatan yang menyentuh hati kepada pemain legenda senegaranya dari Brazil.

Pele meninggal dunia pada Khamis, pada usia 82 tahun, di hospital Albert Einstein di Sao Paulo, selepas berjuang melawan kanser sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Bekas bintang Santos itu kekal sebagai satu-satunya pemain yang memenangi Piala Dunia sebanyak tiga kali dan dianggap antara pemain terhebat sepanjang zaman.

Berita dari Amerika Selatan sudah tentu disambut dengan penghormatan yang diberikan dari seluruh dunia, terutamanya dari bintang bola sepak semasa dan bekas pemain.

Antaranya ialah bintang Brazil yang masih aktif, Neymar, yang baru-baru ini menyamai rekod Pele sebagai penjaring terbanyak sepanjang zaman untuk negara itu dalam bola sepak antarabangsa lelaki.

Bintang PSG itu memakai jersi nombor 10 yang ikonik seperti Pele dengan kedua duanya pernah bermain untuk Santos.

Neymar memberikan penghormatannya benar-benar menyentuh hati betapa pentingnya Pele terhadap nombor itu, dan bola sepak itu sendiri.

“Sebelum Pele, 10 hanya angka, saya pernah membaca frasa ini di suatu tempat, pada satu ketika dalam hidup saya,” kata pemain berusia 30 tahun itu di Instagram.

“Tetapi ayat ini, walaupun cantik, tidak lengkap.”

“Saya akan katakan, sebelum bola sepak [dengan adanya ]Pele , ia hanyalah sukan. Pele telah mengubah semuanya. Dia mengubah bola sepak menjadi seni, menjadi hiburan.”

“Dia memberikan suara kepada orang miskin, kepada orang kulit hitam, dan terutama sekali: Dia memberi visi kepada Brazil.

“Bola sepak dan Brazil telah menaikkan statusnya, terima kasih kepada Raja!”

“Dia sudah tiada tetapi magisnya kekal. Pele SELAMANYA!!”

Seperti Pele, Neymar juga memulakan kariernya bersama Santos dan kedua-duanya memenangi Copa Libertadores bersama pasukan tersebut.

Cafu adalah seorang lagi bekas bintang bola sepak yang memberikan penghormatan kepada legenda Brazil itu, dengan berkata, “Pel tidak akan mati. Pele kekal abadi, Pele adalah raja, Pele adalah unik.”

“Dia akan diabadikan dalam setiap gol yang indah, dalam setiap saat genius, dan terutamanya dalam setiap seorang daripada kita yang telah diilhamkan olehnya dan generasinya. Rehatlah saudaraku.”

 

Baca yang lain