Nota Ringkas Wawa: ‘Playing Style’ – Dalam Bola Sepak

Kali ini Wawa akan menjelaskan seringkasnya tentang playing style ataupun gaya permainan seseorang pemain.

Apa itu playing style?

Jika anda pernah main video game bola macam PES, tentu pernah dengar pasal playing style ini kan? Jadi tiada masalah untuk anda memahaminya.

Ianya seperti satu kad kuasa khas yang ada pada diri pemain yang boleh digunakan di atas padang.

Playing style ialah cara player bermain ketika mana dia diletakkan di posisi asal(nature) dia. Maksudnya, ia adalah ciri-ciri khas seorang player itu.

Contohnya macam Goal Poacher, bila diletakkan di posisi CF atau SS, maka automatik akan aktif lah dia punya playing style ‘Goal Poacher’ tersebut.

Poacher ni adalah pemburu gol dalam ruang yang mereka cipta untuk diri mereka sendiri. Mereka bukan penyerang yang suka bergasak secara fizikal.

Contoh paling glamor ialah Fiioin Inzaghi dan juga Ruud Van Nistlerooy. Itu poacher klasik la. Jenis poacher moden macam Javier Hernandez. Yang lincah sikit.

Poaching ability pula merujuk kepada naluri mencari ruang untuk menerima bola bagi menjaringkan gol. Jadi ia bukan merujuk kepada hanya terhad kepada Striker jenis poacher.

Antara contoh playing style yang lain adalah, Target Man, Dummy Runner, Fox in the Box, Classic No. 10, Hole Player, Box-to-Box, Anchor Man dan banyak lagi.

Apa pengaruh playing style dalam gameplay?

Semuanya akan bergantung kepada taktikal dan formasi yg coach selalu gunakan. Adakah mereka memerlukan jenis pemain itu.

Contohnya kalau coach suka main passing game, boleh guna playing style: Build up dan Classic No.10.

Atau kalau coach suka menyerang ke bawah flanks, boleh guna playing style: Target Man dan Offensive Fullbacks. Kini ada juga false fullback dan progressive fullback.

[MISS POGWA] ❤️