Nottingham Forest Dipotong 4 Mata Sebab Langgar FFP

Nottingham Forest rasminya telah dipotong 4 mata oleh Premier League kerana melanggar peraturan PSR ataupun Premier League’s profit and sustainability rules yang merupakan sebahagian daripada peraturan FFP.

Forest dipotong 4 mata setelah mengalami kerugian £34.5 juta ada 2022/23. Pemotongan 4 mata ini membuatkan mereka hanya 1 mata di atas zon penyingkiran ketika ini.

Forest menjadi pasukan EPL kedua dikenakan pemotongan mata kerana kesalahan PSR selepas Everton yang dipotong 10 mata November tahun lalu, kemudian dikurangkan kepada enam mata saja selepas rayuan.

Nottingham Forest menyatakan ketidakpuasan hati mereka di atas pemotongan mata itu. Mereka mengeluarkan kenyataan berbunyi: “Nottingham Forest benar benar kecewa dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa yang memotong 4 mata berkuat kuasa serta merta.

“Selepas berbulan bulan berhubung dengan Premier League dan memberikan kerjasama luar biasa secara berterusan, ini adalah tidak dijangka sama sekali dan akan memudaratkan kepercayaan kami kepada Premier League.

“Walaupun Liga Perdana Inggeris mungkin telah mempersoalkan rancangan perniagaan Kelab, Kelab kekal dengan pendirian bahawa kami secara bertanggungjawab mengimbangi pematuhan PSR dengan pelaburan penting ke dalam skuad untuk memberikan kami keupayaan untuk bersaing dalam liga buat kali pertama dalam lebih 20 tahun.

“Walaupun selepas Kelab terlepas tarikh akhir laporan PSR, kami masih mengambil langkah untuk memastikan Brennan Johnson dijual sebelum tamat jendela perpindahan. Itu adalah demonstrasi jelas tentang rasa hormat dan sokongan kami terhadap PSR.

“Keputusan Suruhanjaya menimbulkan isu yang membimbangkan semua kelab yang bercita-cita tinggi. Pasaran perpindahan pemain adalah persekitaran dagangan yang sangat khusus yang tidak boleh dibandingkan dengan penjualan produk dan perkhidmatan biasa.

“Akan ada masa apabila perpindahan pemain tidak dapat diselesaikan pada separuh pertama jendela perpindahan hanya boleh diselesaikan pada penghujung jendela perpindahan tersebut.

“Ini tidak sepatutnya menjadi alasan untuk menyalahkan kelab. Untuk perkara ini tidak diiktiraf oleh Suruhanjaya atau Liga Perdana sepatutnya menjadi perkara yang amat membimbangkan semua peminat sukan utama negara kita.

“Kebimbangan yang lebih meluas bagi semua kelab yang bercita-cita tinggi ialah kesan mengganggu keputusan ini terhadap operasi model perdagangan pemain.”

Forest menganggap tindakan Premier League ini boleh merosakan sukan bola sepak yang menjadi sukan utama di England.

Sambil menyatakan sekali lagi bahawa mereka kecewa apabila kerjasama dan usaha yang mereka tunjukkan seolah olah sia sia dan tidak dihargai oleh Premier League.