Pada 2012, Ferguson Dah Cakap: “Pogba Pemain Bagus, Cuma Dia Ada Ejen Sampah”

Mino Raiola tidak pernah mempunyai hubungan terbaik dengan Manchester United selepas beliau tidak sehaluan dengan Sir Alex Ferguson.

Namun pada era Jose Mourinho, mereka mengeratkan semula hubungan dengan Mino Raiola.

Dan kemudian hubungan itu juga menjadi berantakan kerana Raiola yang banyak songeh dan suka mempengaruhi pemainnya. Sehingga satu ketika, dia pernah diharamkan oleh Liga Itali daripada pengurusan pemain.

Larangan itu ditarik semula atas campur tangan UEFA.

Nama Mino Raiola kembali menjadi tajuk utama selepas ejen super itu memberitahu media Itali bahawa salah seorang kliennya yang paling berprofil tinggi, Paul Pogba, ingin meninggalkan Man United untuk kebaikan kariernya.

Raiola menggesa United menjual rekod mereka dan juga membuat kritikan pelik kepada bos Red Devils, Ole Gunnar Solskjaer.

Raiola memberikan perbandingan pelik kepada Solskjaer baru-baru melibatkan Erling Haaland dan Romelu Lukaku. Sebagai tambahan, Lukaku sebelum ini pernah memecat Mino Raiola kerana dia merumitkan rundingan dengan Man United dan Inter untuk perpindahan.

Raiola mengatakan kepada Tuttosport: “Haaland seperti Ibra ketika berusia 20 tahun. Solskjaer adalah seorang yang baik tetapi dia salah ketika dia mengatakan bahawa Erling seperti Lukaku.”

“Satu-satunya persamaan mereka adalah nombor baju: No 9.”

“Saya tidak pernah melihat penyerang tengah cepat matang seperti Erling pada usianya, mungkin hanya Ronaldo fenomena dan Zlatan.”

“Erling seperti Ibra pada usia 20. Dia mempunyai keinginan yang sama untuk bekerja dan menjadi yang terbaik. Solskjaer, bukannya membandingkan Haaland dengan Lukaku, harus memikirkan bagaimana dia dapat menjadikan Pogba bermain seperti juara. ”

Mengenai masa depan anak muda di Dortmund, Raiola memberikan maklumat terkini mengenai situasi perpindahannya di Jerman.

“Saya tidak boleh bercakap mengenai klausa pembebasan Haaland. Khabar angin mengatakan Real Madrid menginginkannya? Ini bukan perkara baru bagi saya … tetapi dia sangat gembira di Borussia Dortmund.

“Erling mahu memenangi Liga Juara-Juara. Apabila dia akan meninggalkan kelab, itu akan menjadi cita-citanya dan bukan untuk wang. ”

Hubungan Raiola yang dingin dengan pengurus Manchester United bukanlah perkara baru dan berikutan komen terbarunya, perlu diingat bahawa Sir Alex Ferguson sangat tidak menyukai ejen tersebut.

SAF dah ingatkan

Semasa sesi soal jawab pada tahun 2012, Ferguson dengan senang hati menjenamakan Raiola sebagai “ejen paling teruk” dan “s ** t bag” setelah ada pertanyaan mengenai keberangkatan Pogba ke Juventus pada masa tu.

 

Sir Alex Ferguson pada Mino Raiola pada tahun 2012: “Paul Pogba? Dia baru saja memiliki ejen buruk, sh*t bag.”

Ferguson tidak pernah menganggap Paul Pogba pemain yang teruk. Namun dia tidak boleh menerima apabila pemain itu memiliki ejen seperti Raiola yang membuatkan pemain besar kepala walaupun pada usia mereka masih muda.

Sejak hari itu, Fergie tidak pernah berunding dengan Raiola walaupun dia memiliki beberapa bintang besar.

Tiga tahun kemudian, Ferguson menjelaskan bagaimana masalahnya dengan Raiola mulai timbul dan mendedahkan bahawa dia tidak pernah mempercayai ejen Itali itu.

“Ada satu atau dua ejen bola sepak yang saya tidak suka, dan Mino Raiola adalah salah satu dari mereka,” tulis Ferguson dalam bukunya tahun 2015, Leading.

“Saya tidak mempercayai dia sejak saya bertemu dengannya. Dia menjadi ejen Zlatan Ibrahimovic semasa dia bermain untuk Ajax, dan akhirnya dia akhirnya mewakili Pogba, yang baru berusia 18 tahun pada masa itu.

“Kami ada Paul di bawah kontrak tiga tahun, dan ia mempunyai pilihan pembaharuan satu tahun yang kami ingin melanjutkannya. Tetapi Raiola tiba-tiba muncul di tengah tengah rundingan dan pertemuan pertama kami adalah satu kegagalan.”

“Dia dan saya seperti minyak dan air. Sejak saat itu, situasi Pogba dengan kami berakhir, kerana Raiola telah berjaya memikat Paul dan keluarganya dan pemain itu menandatangani kontrak dengan Juventus.”

Oleh kerana campur tangan Raiola, Fergie memutuskan untuk melepaskan Pogba. Dan ketika itu Fergie memanggil semula Paul Scholes keluar dari persaraan. Situasi itu dikatakan mengejutkan Pogba yang akhirnya merasakan dia memang sudah tak ada masa depan di United dan minta dilepaskan ke Juventus.

Namun beberapa tahun kemudian, Man United memutuskan untuk memecahkan rekod dunia perpindahan pada masa itu untuk Paul Pogba.

Raiola mendapat bonus ejen paling tinggi dalam sejarah. Sejak hari itu juga Raiola sentiasa campur tangan dan membuat kenyataan media panas soal pemainnya.

Terbaru, sebelum aksi penting berdepan RB Leipzig, Ejen kepada Paul Pogba, iaitu Mino Raiola menyatakan bahawa bintang Perancis itu tidak akan menandatangani sebarang kontrak lanjutan di Old Trafford.

Respo Ole

Solskjaer enggan mengulas panjang komen Raiola itu.

“Kamu tanya sendiri Paul, sama ada dia gembira atau tidak. Saya tak akan pergi bercakap dengan dia untuk soal itu. Paul sangat fokus dan melakukan yang terbaik untuk pasukan. Ketika turun berlatih, dia bersungguh sungguh dan hanya perlu fokus kepada prestasinya.”

Solskjaer yakin kenyataan Raiola tidak mempengaruhi persiapan pasukannya mereka ketika berdepan RB Leipzig dan kemudian Man City selepas ini.

“Skuad kami baik baik sahaja. Mereka bersatu dalam satu pasukan. Selagi lagi ejen Paul percaya satu pasukan adalah lebih baik daripada satu individu, saya tak nak buang masa membicarakannya.”

“Saya tak akan bercakap dengan ejen Paul lagi.”

Fabrizio Romano melaporkan bahawa, Mino Raiola mengesahkan bahawa antara Pogba dan Man United sudah berakhir.

Romano menerusi kemaskini terbarunya berkata: “Berita tergempar tentang Pogba!”

“Mino Raiola, ejen kepada Paul Pogba, baru menyatakan kepada Tuttosport: ‘Saya boleh mengatakan ianya sudah berakhir untuk Pogba di Manchester United.”

“Manchester United dan Paul Pogba tak pernah mencapai kesepakatan untuk persetujuan jangka panjang, selepas mengaktifkan lanjutkan kontrak sehingga Jun 2022.”

Sebagai tambahan kepada korang, Man United ada satu polisi opsyen lanjutan setahun dalam kontrak pemain.

Sumber yang sama menyatakan: “Pogba sentiasa menyatakan impiannya mahu beraksi bersama Real Madrid dan dia berada dalam senarai sasaran dikehendaki Juventus beberapa bulan lalu – sebagai sasaran utama sebelum wabak melanda.”

Masa depan Paul Pogba di Man United sentiasa menjadi topik panas.

Beliau sebelum ini pernah meminta dijual ke Real Madrid namun tak dibenarkan Ed Woodward.

Selain daripada itu, isu perbalahan antara ejen beliau dengan pengurus tertinggi dan pengurus pasukan juga kerap menjadi isu.

Sama ada dengan Jose Mourinho mahupun dengan Ole Gunnar Solskjaer. Sehinggakan Ole Gunnar Solskjaer pernah meminta Pogba menasihatkan Raiola agar tidak bercakap lagi tentang isu masa depan Pogba tanpa pengetahuan kelab.

Sebagai tindak balas, Raiola menuduh Man United seolah olah melayan Pogba seperti hamba.

Namun kenyataan itu dibidas kembali oleh Man United dan meminta Pogba agar menghormati kontraknya.

Pogba setuju untuk melanjutkan kontraknya setahun lagi dan berikrar akan terus komited bersama Man United.

Ole Gunnar Solskjaer sentiasa mahu menjadikan Pogba sebagai pemain utama dalam projek pasukannya.

Namun musim ini Pogba tidak konsisten menjadi kesebelasan utama berbanding dengan pemain lain di posisi bahagian tengah.