Pekerja Tata Ini Dipecat Pada 2015, Menang Kes, Kembali Bekerja, Dan Dapat Balik Gaji 7 Tahun Serta Bonus

Perjuangan di mahkamah selama tujuh tahun akhirnya berakhir memihak kepada Thirumalai Selvan, seorang juruteknik Chennai yang dipecat oleh Perkhidmatan Perundingan Tata (TCS) dalam bidang IT. Dia merupakan salah seorang staf yang terlibat pemberhentian besar-besaran pada 2015.

Selvan akan dimasukkan semula dalam tugasnya di TCS selepas diberhentikan 8 tahun lalu pada 2015. Bukan itu sahaja, syarikat telah diarah untuk membayar pampasan kepada beliau bagi tempoh pemberhentian (7 tahun) dengan gaji dan faedah serta bonus yang dia selayaknya dapat, dibayar sepenuhnya.

Juru IT Profesional berusia 48 tahun itu akhirnya mendapat keadilan yang selayaknay selepas keputusan yang memihak kepadanya daripada mahkamah buruh Chennai.

Setelah menyertai TCS sebagai penolong jurutera, Selvan telah dipecat daripada pekerjaannya pada 2015 apabila dia menjadi salah seorang mangsa pengurangan operasi seperti yang dilaporkan Times Of India

Dia telah mencari keadilan secara undang-undang dan mahu memperjuangkan semula masa depan kerjayanya di syarikat itu.

Sebenarnya, TCS, dalam hujahnya, menyatakan bahawa Selvan bekerja dalam bidang pengurusan IT lantikan kontrak dan bukan di bawah kategori ‘pekerja’ syarikat.

Mahkamah dimaklumkan bahawa beliau bekerja dengan jurusan IT dalam kapasiti pengurusan dan perkhidmatannya telah ditamatkan memandangkan prestasi yang lemah.

Selvan mencabar hujah itu dan dia mengemukakan beberapa siri bukti keterlibatannya dalam projek dan juga rekod prestasinya.

Selepas penamatannya pada 2015, bekas pekerja TCS itu terpaksa bekerja sebagai perunding bebas dalam projek perisian, bersama-sama dengan mengambil pekerjaan di luar bidang lain seperti ejen hartanah.

Selepas kehilangan pekerjaannya di TCS, gaji bulanan Selvan turun kepada serendah Rs 10,000 atau sekitar RM563.

Seorang jurutera mekanikal selepas tamat pengajian, Selvan bekerja di sektor terasnya selama empat tahun sebelum beralih ke bahagian perisian pada tahun 2001. Beliau menjadi sebahagian daripada TCS sebagai penolong jurutera sistem pada tahun 2006 selepas menamatkan kursus berharga Rs 1 lakh (sekitar RM5,631).

Mengimbas kembali perjuangannya, Selvan berkata, “Saya akan pergi ke mahkamah lebih daripada 150 kali dalam tujuh tahun yang lalu.”

Bagaimanapun, beliau disokong oleh Forum Pekerja IT (FITE) dalam pertempuran secara undang-undang yang ‘memenatkan’.

FITE sangat gembira kerana Selvan dapat kembali berkhidmat. Kerana ternyata TCS menyalah guna kuasa mereka memecat pekerja dengan mebuat laporan palsu menuduh Selvan tidak bekerja pada prestasi yang memuaskan.

FITE, sebuah kesatuan buruh untuk juruteknik, meraikan penghakiman itu dengan berkata, “Keadilan di mana-mana adalah harapan di mana-mana dan peringatan kepada semua yang memaksa pekerja meletak jawatan. Kerja hebat yang dilakukan oleh Team FITE Chennai dan tabik hormat kepada pekerja TCS yang memperjuangkan keadilan.”

Baca yang lain