Pelakon Jelita China Ini Buat Pembedahan Hidung Dan Hasilnya Jadi Begini

Share on facebook
Share on twitter

Seorang pelakon wanita China memberi amaran kepada wanita mengenai bahaya pembedahan kosmetik. Dia berkongsi gambar hidungnya yang reput setelah prosedurnya gagal.

Gao Liu adalah penyanyi dan pelakon yang telah membintangi banyak filem dan program TV, dan sekarang dilihat sebagai bintang yang sedang meningkat naik.

blank

blank

Namun, dia mulai ‘hilang’ dalam beberapa bulan terakhir ini. Berkongsi di platform media sosial popular China, Sina Weibo, dia menjelaskan sebab mengapa dia tidak hadir di khalayak ramai selama berbulan-bulan kerana “tragedi pembedahan kosmetik”.

Tengok gambar kat atas comel je natural beauty dia. Tapi tak tau apa di kepala otak beliau nak perbaiki lagi hidungnya.

Kegagalan pembedahan kosmetik menyebabkan hidungnya mereput / nekrotik, yang bermaksud tisu di hujung hidungnya telah mati.

blank

Gao tampil berani memuat naik foto terbarunya kepada lima juta pengikutnya, yang kemudian mencetuskan perbincangan mengenai pembedahan kosmetik, yang sangat popular di China.

Gao turut menasihatkan para peminatnya agar tidak membuat kesilapan bodoh sepertinya dan menghargai kecantikan semulajadi. Dia mengatakan bahawa pada Oktober lalu, seorang rakan memperkenalkannya dengan pakar bedah plastik di sebuah klinik di bandar selatan Guangzhou.

Pelakon itu mengatakan bahawa dia memutuskan untuk menjalani pembedahan di hidungnya atas nasihat untuk menjadikannya “kelihatan lebih kurus dan menawan”.

Dia berpendapat pembedahan kosmetik akan membantu memajukan lagi kerjayanya.

“Keseluruhan prosedur berlangsung selama empat jam. Saya rasa dalam empat jam ini, saya akan lebih cantik,” katanya kepada pengikutnya.

Warganet China sangat terkejut dengan foto foto yang dimuat naik oleh Gao.

“Saya tidak menyangka bahawa empat jam ini akan menjadi permulaan mimpi buruk.”

Setelah menjalani prosedur, dia mengakui bahawa hidungnya mulai bernanah dan sakit, dan kemudian mengalami jangkitan berulang.

“Kulit di hujung hidung saya … menjadi lebih gelap dan menghitam, dan hidung saya nekrotik [sel tisu mati],” katanya, sambil menambah bahawa dia telah mempertimbangkan untuk bunuh diri.

Gao menambah bahawa dia berada di hospital selama dua bulan, dan kehilangan 400,000 yuan, atau sekitar RM250k kerana dia kehilangan pekerjaan.

Dia mengatakan bahawa dia hanya akan dapat menjalani pembedahan susulan rekonstruktif sekurang-kurangnya tahun depan, kerana tahap kerosakan pada hidungnya.

Jadi dia kena tunggu setahun lagi dan terpaksa hidup dengan hidungnya yang hitam di hujung.

blank

Laman berita popular The Paper telah berkongsi data awam dari Biro Kesihatan Daerah Tianhe di bandar itu, yang menunjukkan bahawa klinik di mana Gao dirawat telah menerima lima salah laku pentadbiran dari tempoh Mac hingga Oktober 2020.

Sejumlah aduan mengenai klinik tersebut telah diajukan ke biro kesihatan sejak Gao menceritakan pengalamannya dalam talian, menurut The Paper.

Siasatan ke atas klinik tersebut juga sedang dijalankan. Di internet, sebilangan orang mendesak mereka yang terlibat dalam pembedahan kosmetik Gao untuk bertanggungjawab.

blank

Sementara itu, pengguna internet lain menuntut parlimen merombak atau menggubal peraturan yang berkaitan dengan kecederaan kosmetik di China.

Pembedahan kosmetik semakin popular di China sejak beberapa tahun kebelakangan. Kemuncaknya pada tahun 2004, China menjadi tuan rumah acara ratu cantik khas bagi mereka yang menjalani pembedahan kosmetik.

Prosedur pembedahan kosmetik sangat biasa di China bagi kalangan orang muda.

Akhbar South China Morning Post mengatakan pada tahun 2019 bahawa hampir dua pertiga daripada 20 juta orang yang menjalani prosedur tersebut. Melibatkan mereka yang berusia di bawah 30 tahun, dan “satu per lima adalah golongan pasca milenium”, yang berusia di bawah usia daripada 21.

Semakin ramai cenderung menjalani pembedahan sebelum memulakan pengajian universiti, kerana percaya bahawa ia akan meningkatkan peluang mereka untuk diterima bekerja dan mendapat pasangan hidup.

Tetapi permintaan yang semakin meningkat untuk pembedahan kosmetik telah menyebabkan peningkatan klinik  yang tidak bertauliah yang menggunakan pakar bedah yang tidak berkelayakan.

Tidak dapat dipastikan kredibiliti pakar bedah yang membedah Gao. Kerana Gao ni artis kot. Takkan la dia saja saja cari yang murah murah tanpa memikirkan soal kualiti.

Pada April, pemerintah China mengatakan kerajaan semakin risau dengan perkembangan jurubedah kosmetik tidak berkelayakan ini.

Paling mengejutkan SCMP mendedahkan hasil siasatan oleh kerajaan selepas itu terdapat lebih 60 ribu klinik bedah kosmetik yang tidak berkelayakan. SCMP menggambarkan fonemena  ini adalah malapetaka dan tidak dapat dikawal.

Baca yang lain