Pemilik BMW Perlu Bayar Langganan Bulanan Untuk Pemanas Tempat Duduk Dan Lampu Tinggi

BMW kini mengecaj pelanggan sebanyak $18 (sekitar RM80) sebulan untuk sistem pemanas tempat duduk.

Langkah itu dilaporkan adalah sebahagian daripada usaha syarikat kereta untuk membuat wang dalam jangka masa lebih panjangselepas kereta itu dijual dengan mengenakan bayaran untuk perisian kenderaan.

Pemilik kereta yang tidak membayar tidak akan dapat akses kepada sistem pemanas tempat duduk, walaupun kenderaan mereka mempunyai perkakasan yang diperlukan.

Business Insider melaporkan mengenai langkah BMW itu, bahawa yuran langganan mula muncul di laman web BMW di Korea Selatan, UK, Jerman, Afrika Selatan dan New Zealand.

Walaupun tempat duduk yang dipanaskan akan membuatkan pemilik kereta mebayar $18 sebulan, sistem lain termasuk pemanas stereng pula langganannya berharga $10-$12 sebulan dan langganan lain yang ditawarkan oleh gergasi kereta itu termasuk lampu tinggi automatik dengan harga $12 sebulan serta kawalan pemanduan adaptif (adpative cruise control) dengan lorong berpusat pada harga $42 sebulan.

Dalam satu kenyataan kepada UNILAD, BMW menunjukkan ciri ConnectedDrive jenama itu, yang membolehkan pelanggan menyepadukan peranti mudah alih dan teknologi rumah pintar mereka dengan kereta mereka sambil turut mengakses ciri lain.

BMW berkata: “Jika tempat duduk yang dipanaskan, atau sebarang ciri yang tersedia di kedai ConnectedDrive telah dibeli secara sepanjang hayat ketika kenderaan pelanggan ditempah, tiada langganan atau pembayaran berikutnya diperlukan.”

“Gedung ConnectedDrive menawarkan pelanggan peluang untuk menambah ciri terpilih, yang mereka tidak tempah semasa kenderaan itu dibina, di kemudian hari.”

“Ini boleh membantu pelanggan baharu sekiranya keadaan mereka berubah fikiran selepas pembelian mereka. Bagi pemilik sekunder, fungsi ini amat berguna, kerana mereka kini mempunyai peluang untuk menambah ciri yang tidak dipilih oleh pemilik asal.”

“Pelanggan boleh mendayakan semua ciri perkakasan untuk pembayaran sekali atau jika lebih baik, pilih langganan tahunan atau bulanan, bergantung pada ciri tersebut. Ini membolehkan pemandu mencuba sesuatu ciri dengan membeli tempoh percubaan jangka pendek sebelum membuat pembelian.”

Pada bulan Februari, Insider meramalkan bahawa syarikat kereta boleh membuat berbilion-bilion dengan mengenakan bayaran bulanan untuk ciri tambahan, dengan jenama termasuk Lexus, Toyota dan Subaru semuanya menawarkan ciri yang membolehkan pemilik mengunci kereta mereka dari jauh melalui aplikasi jika mereka sedia untuk bayar servis tersebut.

Satu kajian yang dijalankan pada bulan Januari mendapati bahawa 58% orang yang mempunyai kereta mereka dipautkan ke aplikasi telefon pintar tidak akan sanggup membayarnya.

Malah langkah BMW ini dikecam ramai kerana menurut mereka, seorang pemilik kereta yang sudah membeli kereta tidak seharusnya terbeban dengan bayaran tambahan.

Kristin Kolodge, naib presiden di syarikat penyelidikan J.D. Power – yang menjalankan kajian itu – berkata: “Saya rasa kita akan melihat beberapa pasang surut yang menarik tentang apa yang benar-benar melekat.”

Baca yang lain