Perdana Menteri Muda Finland Dituduh Ambil Dadah Ketika Berparti

Perdana Menteri Finland, Sanna Marin, berdepan reaksi balas negatif daripada ramai pihak selepas dilihat berparti dalam video yang ditularkan.

Ini bukan pertama kami Sanna Marin berparti liar bersama rakan rakannya.

Dalam rakaman itu, dipercayai diambil dari media sosial, dia dan rakan-rakan termasuk selebriti Finland dilihat menari dan menyanyi.

Dia telah menghadapi kritikan daripada parti pembangkang, dengan seorang pemimpin menuntut dia menjalani ujian dadah.

Sanna Marin, 36, menafikan ia mengambil dadah, mengatakan dia hanya minum alkohol dan hanya berpesta “dengan cara yang riuh rendah”.

Sebelum itu, ia ketua kerajaan termuda di dunia ketika dilantik menjadi Perdana Menteri Finland – gelaran yang kini dipegang oleh Presiden Chile Gabriel Boric – Sanna Marin tidak merahsiakan berpesta, dan sering diambil gambar di festival muzik.

Tahun lalu dia memohon maaf kerana pergi clubbing selepas menjadi kontak rapat dengan pesakit Covid-19.

Baru minggu lalu, Cik Marin digelar sebagai “perdana menteri paling ‘cool’ di dunia” oleh akhbar Jerman Bild. Dan kini dia mulai mendapat kritikan meluas daripada rakyatnya sendiri yang dianggap tidak sesuai dengan imej seorang Perdana Menteri.

Mengulas mengenai video itu pada Khamis, dia berkata dia tahu dia sedang dirakam tetapi kecewa kerana video itu telah diketahui umum.

“Saya menari, menyanyi, dan berpesta – perkara yang betul-betul sah. Dan saya tidak pernah berada dalam situasi di mana saya pernah melihat atau mengetahui orang lain di situ [menggunakan dadah],” tambahnya.

Sanna Marin menjadi perdana menteri pada 2019, berusia hanya 34 tahun.

Pemimpin parti pembangkang, Riikka Purra, menggesa Cik Marin menjalani ujian dadah secara sukarela, mengatakan terdapat “bayangan keraguan” ke atas kelakuan perdana menteri.

Dan Ahli Parlimen Mikko Karna, ahli Parti Pusat yang berkhidmat dalam kerajaan campuran Sanna Marin, menulis tweet bahawa “adalah bijak” baginya untuk “secara sukarela menjalani ujian dadah”.

Sanna Marin terbuka kepada cadangan itu, memberitahu pemberita bahawa dia “tidak menggunakan dadah” dan “tiada masalah mengambil ujian”.

“Saya mempunyai kehidupan keluarga, saya mempunyai kehidupan kerja dan saya mempunyai masa lapang untuk dihabiskan dengan rakan-rakan saya. Hampir sama dengan ramai orang yang sebaya dengan saya,” kata Sanna Marin.

Dia menambah bahawa dia merasakan tidak perlu mengubah tingkah lakunya. “Saya akan menjadi orang yang sama seperti saya sehingga sekarang dan saya berharap ia akan diterima,” tambah perdana menteri itu lagi.

Banyak media di Finland tampil mempertahankan tindakan Sanna Marin. Kerana menurut mereka, tiada masalah seseorang itu berparti dan berseronok jika kerja dia sudah diselesaikan.

Tetapi ahli politik parti pembangkang lain telah mengkritik kedua-dua perdana menteri dan media kerana bercakap mengenai parti – bukannya masalah domestik yang lebih penting pada masa ini.

Sanna Marin telah berkuasa menjadi Perdana Menteri sejak Disember 2019 dan mengekalkan sokongan partinya.

Baca yang lain