Petit Tinggalkan Arsenal Sebab Isteri Suruh

Emmanuel Petit menyertai Arsenal pada musim panas 1997 dan serta-merta menjadi sebahagian daripada pasukan yang mendominasi bola sepak Inggeris musim itu, memenangi kedua-dua Liga Perdana dan Piala FA semasa bermain bersama Patrick Vieira di bahagian tengah.

Walaupun kejayaannya dalam 118 penampilan Arsenal, dia hanya menghabiskan tiga musim di Highbury. Pada musim panas 2000, Barcelona membayar £7 juta untuk membeli Petit, £4.5 juta lebih daripada yang dibelanjakan The Gunners untuk mendapatkannya dari Monaco.

Di sebalik tarikan Camp Nou dan bermain bersama pemain seperti Rivaldo, Patrick Kluivert dan Pep Guardiola,  namun perpindahannya ke Barca adalah sesuatu yang dia kesalkan, seperti yang diterangkannya kepada FourFourTwo.

“Saya sangat gembira di Arsenal, dengan peminat dan rakan sepasukan saya,” katanya.

“Saya bermain dengan baik dan kami memenangi Double. Tetapi saya dapat merasakan bahawa Arsene berfikir mahu menjual saya.

“Mungkin dia mahu menandatangani pemain lain, dan dia berjaya pada akhirnya kerana mereka tidak dapat dikalahkan dalam Liga Perdana.”

Petit kemudian menyatakan isterinya adalah faktor utama dia meninggalkan Arsenal. Kerana isterinya mahu tinggal di bandar Barcelona berbanding London.

“Sebagai pemain semua orang suka Real Madrid atau Barcelona. Tetapi saya patut kekal sahaja di Arsenal. Rumput sentiasa kelihatan lebih hijau di tempat lain. Tapi saya patut saja kekal di Arsenal.

“Tempat di mana saya lebih disayangi.”

Kemudian dia kembali semula ke England. Kali ini dia ada dua pilihan iaitu Chelsea dan Man United. Agak mengejutkan apabila dia memilih Chelsea pada masa itu. Kerana United benar benar gah di bawah Sir Alex Ferguson.

“Tetapi sebab utama saya memutuskan untuk pergi adalah isteri saya. Pasti, atas ada sebab sukan – saya mahu memenangi Liga Juara-Juara – tetapi isteri saya bosan dengan hujan dan mahu hidup di bawah sinar matahari, jadi saya mendengarnya.”

“Pada 2001. Saya patut sertai Man United. Saya sudah berbicara dengan Sir Alex Ferguson dan itu benar benar mengujakan saya. Namun sekali lagi saya dengar cakap bini saya. Dia nak kembali ke London pula.

“Dia cakap tak nak duduk Manchester.”

“Jika saya mempunyai sebarang nasihat untuk pemain sekarang, ia adalah: ‘Jangan biarkan isteri anda memutuskan ke mana anda pergi’.”

Perpindahan awalnya ke Arsenal tidak akan pernah berlaku, sekiranya bukan kerana dia menemui semula prestasinya pada tahun 1996 ketika masih di Monaco.

“Suatu hari saya bangun, mandi, kemudian cuba mengelap lembapan dari cermin bilik mandi untuk melihat diri saya sendiri,” katanya.

“Apabila saya melihat ke dalam mata saya sendiri, ia agak mengejutkan. Saya melihat diri saya dengan jujur ​​dan tidak menyembunyikan apa-apa lagi. Saya fikir, ‘Apa yang awak buat, Manu? Apa yang anda mahu dalam hidup? Apa tunggu lagi Awak macam hantu. Bangun! Bangun!’

“Ia seperti seseorang telah menumbuk muka saya. Hari itu, segala-galanya berubah. Saya tidak tahu mengapa ia berlaku pada hari itu. Tetapi ia berlaku pada hari itu.”

Mungkin detik kebangkitan Petit adalah hasil daripada jalan spiritual yang telah diambilnya.

“Saya membaca begitu banyak buku, mengembara ke seluruh dunia dan bertemu orang rohani, terutamanya penganut Buddha,” katanya.

“Ia sangat membantu saya. Selangkah demi selangkah, fikiran saya menjadi lebih dan lebih tersusun, saya mendapat kembali motivasi dan semangat saya, dan saya kembali yakin pada diri saya sendiri. Saya menjadi lebih kuat dari segi mental dan emosi. Saya seperti ulat yang telah menjadi rama-rama.

“Saya kembali ke tempat latihan dengan perasaan seperti singa. Saya masih ingat rakan sepasukan saya berkata, ‘Wah, apa yang berlaku kepada anda? Anda telah banyak berubah – anda bukan Manu yang sama. Anda sudah kembali!’ Saya berkata, ‘Ya, anda pasti saya kembali, dan sekarang anda akan melihat…'”