Piala Dunia 2022: Jepun Bangkit Dan Selamber Tewaskan Jerman

Pasukan Asia sekali lagi menunjukkan aksi cemerlang dalam Piala Dunia kali ini. Sebelum ini Arab Saudi berjaya mengejutkan Argentina.

Sementara Jepun pula berjaya mencipta skrip hampir sama ketika menewaskan pasukan gergasi Jerman dalam aksi pembukaan kedua dua pasukan.

Mana tidaknya, Jepun ketinggalan kerana gol penalti dan bangkit dengan 2 gol pada separuh masa kedua. Kisah yang mirip kepada cerita Arab Saudi ketika menewaskan Argentina semalam.

Jerman dominan namun tak cukup tajam

Jepun hampir di hadapan pada minit ke-8. Kesilapan Gundogan dimanfaatkan pemain pemain Jepun yang terus mencipta peluang gol. Maeda menolak bola mudah untuk masuk. Malangnya penjaga garisan sudah mengangkat bendera ofsaid.

Kai Havertz dan Jamal Musiala menjadi ancaman utama pasukan Jepun dalam perlawanan ini.

Jerman akhirnnya diberikan sepakan penalti pada minit ke-33. Dan ianya dengan tenang disudahkan oleh Ilkay Gundogan pada minit ke-33.

Kai Havertz kemudian hampir meletakkan Jerman 2 gol di hadapan tetapi gol dibatalkan kerana ofsaid,

Jerman menamatkan separuh masa pertama dengan dominan. Dan sedia untuk meneruskan rentak bertenaga itu pada separuh masa kedua.

Jerman terus menyerang untuk mencari gol kedua dalam perlawanan ini. Namun malangnya mereka pula yang dikejutkan Jepun dengan gol penyamaan.

Pemain gantian Mitoma bergandingan dengan seorang lagi pemain gantian yang baru masuk, Takumi Minamino. Yang kemudian mencipta ancaman bahaya. Bola disudahkan oleh Ritsu Doan.

Gol ini adalah melibatkan 3 orang pemain gantian pasukan Jepun dan menyamakan kedudukan pada minit ke-75.

Jerman tersentak dengan gol tersebut. Peminat mereka mulai tergamam di tempat duduk penyokong.

Mereka pasti tidak mahu peristiwa ketika dikejukan Korea Selatan dahulu berulang.

Dan itulah yang berlaku.

Organisasi pertahanan yang kucar kacir membuatkan Takuma Asano kekal tidak ofsaid dan meluru ke byline sebelum melepaskan rembatan laju melepasi Neuer.

Jepun mendahului 2-1.

Jerman kemudian meningkatkan lagi usaha memburu gol. Tetapi penjaga gol Jepun terus kebal. 1 permintaan penalti mereka tidak dilayan VAR.

Manuel Neuer kemudian naik ke atas untuk sepakan percuma terakhir perlawanan untuk Jerman. Neuer hampir berjaya menanduk bola yang dihantar ke dalam kawasan penjaga gol Jepun.

Tamat perlawanan Jepun 2 Jerman 1. Jepun sebelum ini tak pernah menang mana mana perlawanan bola sepak, selepas mereka ketinggalan terlebih dahulu.

Baca yang lain