Pochettino Malu Serta Bengang Dengan Madueke Dan Jackson

Mauricio Pochettino mengakui malu dan berang dengan tindakan Nicolas Jackso dan Noni Madueke yang berebut nak ambil penalti daripada Cole Palmer.

Insiden itu berlaku ketika Chelsea menang 6-0 ke atas Everton. Palmer yang geram terus menolak dua pemain itu dan tidak mahu memberikan bola kepada mereka.

Palmer menyatakan bahawa dia adalah pelaksana utama untuk penalti di Chelsea. Dia mengesahkan kepada wartawan tentang perkara itu. Dan dia tidak mahu menyerahkan tugasan itu kepada pemain lain pada masa itu.

Pochettino, turut mengesahkan Palmer adalah pelaksana sepakan penalti yang utama yang telah ditetapkan oleh pasukan itu. Poch mengakui insiden itu telah memberikan gambaran imej yang salah tentang mentaliti pasukannya.

Ketua jurulatih Chelsea mahu pemainnya memberi lebih tumpuan kepada kolektif dan dia memberi amaran kepada Jackson dan Madueke bahawa mereka akan digugurkan jika mereka tidak belajar daripada tingkah laku mereka.

“Ia memalukan,” kata Pochettino. “Saya memberitahu pemain [di bilik persalinan] kami, bahawa kamu tidak boleh berkelakuan seperti ini. Saya memberitahu mereka ini adalah kali terakhir saya akan menerima kelakuan seperti ini. Mereka semua terlibat dalam situasi ini. Lain kali mereka semua yang terlibat akan disisihkan. Ini bukan gurauan.

“Adalah mustahil selepas persembahan seperti ini untuk melihat jenis tingkah laku ini. Jika kita mahu menjadi pasukan yang hebat, berjuang untuk perkara besar, kita perlu berubah dan berfikir lebih secara kolektif. Saya menjelaskan kepada mereka, dan kini melalui media, dan saya berkata kepada peminat kami dan kepada semua orang, Cole Palmer adalah pengambil utama penalti.

“Dan kini menjadi pilihannya jika dia mahu memberikan bola kepada pemain lain tetapi bukan dengan cara ini.”

Chelsea, yang ketinggalan tiga mata dari tempat keenam, mendahului 4-0 apabila mereka dihadiahkan penalti. Palmer, yang sudah menjaringkan hatrik, menyempurnakan penalti itu selepas pertengkaran itu berakhir. Dia mempunyai 20 gol dan sembilan assist dalam liga musim ini.

“Pemain lain mahu mengambilnya yang boleh difahami,” kata Palmer. “Saya adalah penentu penalti dan mahu menerimanya. Kami hanya cuba menunjukkan kepada semua orang bahawa kami mahu bertanggungjawab. Mungkin ia agak berlebihan, hujahnya. Kami ketawa dan bergurau mengenainya selepas itu.”

Pochettino berkata bahawa pertikaian itu tidak akan memberi kesan kepada pemilihannya apabila Chelsea bertemu Manchester City pada separuh akhir Piala FA pada hari Sabtu.

“Ia tidak berfungsi seperti ini,” katanya. “Mereka bukan pemain berpengalaman yang benar-benar tahu apa yang mereka lakukan. Mereka muda. Mereka adalah kanak-kanak. Mereka perlu belajar. Kami seperti di sekolah. Kita perlu menunjukkan bahawa mereka salah, sekarang mereka perlu belajar. Jika mereka tidak belajar, ya, kami akan mengambil beberapa keputusan.”

Di media sosial peminat Chelsea benar benar kecewa dengan Madueke dan Jackson yang dianggap sudah beberapa kali cuba mengganggu Palmer ketika penalti. Sebelum ini Raheem Sterling turut membuat perkara yang sama.

Seorang peminat berkata: “Saya faham kenapa mereka meminta penalti itu kerana fikir Palmer sudah skor hatrik, namun tidak sukar untuk mereka faham kenapa Cole Palmer mahukannya, dia sedang bersaing untuk kasut emas.”

Seorang lagi berkata: “Kalau Madueke atau Jackson jaringkan gol, ia tak membawa apa apa. Sedangkan Cole Palmer sedang berjuang untuk kasut emas bersaing dengan Erling Haaland.”

“Seluruh insiden ini memalukan. Madueke dan Jackson bertindak macam bebudak,” tulis EPL Bible.

Satu lagi video menunjukkan bahawa Madueke meminta Jackson segera melupakan insiden itu dan meraikan gol Palmer itu bersama sama.