Polis Indonesia Temui Ladang Ganja Di Daerah Waris

Polis Indonesia berjaya membongkar aktiviti penanaman ganja di daerah Waris seluas satu hektar.

Waris merupakan satu kawasan berdekatan dengan rantau Keeron yang bersempadan dengan Papua, Papua New Guinea.

Jurucakap Polis Papua, Senior Komisioner Ahmad Mustofa Kamal, mengesahkan kepada kompas.com bahawa kawasa seluas satu hektar itu sudah dibersihkan sepenuhnya.

Ahmad Mustofa Kamal berkata: “Hasil siasatan lanjut pihak polis, mendapati bahawa pemiliknya merupakan seorang petani berusia 48 tahun, Laurens Swo.”

Ahmad Mustofa turut mengesahkan kepada wartawan bahawa pihak polis telah menemui 56 pokok ganja ditanam di kawasan tersebut. Dengan ketinggian dari 1.5 meter sehingga 3 meter.

Kawasan tersebut memang agak bahaya, di mana mereka ada menyimpan beberapa senjata, termasuk parang, senang dan busur yang ada lima anak panah.

Indonesia melarang sama sekali penanaman pokok ganja. Laurens kini berhadapan pertuduhan di bawah Akta Undang-Undang Narkotik 35/2009.

Lauren boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda 8 bilion Rupiah (RM 2.3 juta).

 

Baca yang lain

Real Madrid Pantau Trent Alexander Arnold

Fabrizio Ronano melaporkan bahawa Real Madrid memantau secara dekat perkembangan kontrak Trent Alexander Arnold kerana kelab itu berminat mahu mendapatkannya. Kontrak semasa

Buffon Mahu Saiz Tiang Gol Ditambah

Bekas pemain Juventus dan Itali yang berstatus legenda dunia, Gianluigi Buffon pernah menyatakan pandangannya agar saiz tiang gol yang ada ditambah lagi.