Presiden FIFA Hadir Aksi Final Piala AFF 2022 Di Thailand

Presiden FIFA Gianni Infantino dijangka akan menghadiri perlawanan kedua final Piala AFF 2022 antara Thailand dan Vietnam pada Isnin dan kemudian akan diberikan penghormatan untuk menyampaikan trofi kepada pemenang.

Berita tentang perkara itu dilaporkan oleh media Vietnam, VN Express.

Kemudian Infantino sendiri mengesahkan dia akan berada di Thailand. Dan sudah tak sabar katanya.

Infantino berkata: “Sangat tak sabar rasanya untuk berada di Bangkok pada Isnin ini untuk Perlawanan Akhir @affmitsubishielectriccup antara Thailand dan Vietnam, dan bertemu ramai rakan di Persekutuan Bola Sepak ASEAN dan AFC0.”

“Di  FIFA, kami berazam untuk menjadikan bola sepak benar-benar global dan Asia Tenggara, yang saya sukai dan tempat yang pernah saya kunjungi, adalah sebahagian penting dalam peta bola sepak global masa depan!”

“Masih banyak lagi yang akan datang – nantikan…”

Infantino akan menghadiri perlawanan itu atas jemputan Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF), kata Pengerusi Persekutuan Bola Sepak Vietnam (VFF) Tran Quoc Tuan pada Ahad.

Perlawanan Vietnam-Thailand dianggap final impian Asia Tenggara, kerana kedua-dua pasukan adalah musuh ketat lama di rantau ini.

Bagaimanapun, Piala AFF bukan sebahagian daripada sistem pertandingan FIFA dan beberapa pemain terkenal Asia Tenggara tidak dapat menyertai kejohanan ini kerana kelab enggan melepaskan mereka.

Chanathip Songkrasin dari Thailand, dan Nguyen Cong Phuong dari Vietnam tidak hadir atas sebab ini.

Pada perlawanan pertama di Stadium Nasional My Dinh di Hanoi pada hari Jumaat lalu, kedua-dua pasukan seri 2-2.

Vietnam membuka tirai jaringan hasil tandukan Nguyen Tien Linh, tetapi Thailand mendahului dengan dua gol pada separuh masa kedua, kedua-duanya dibantu oleh Theerathon Bunmathan.

Tuan rumah berjaya mengelak daripada kekalahan hasil jaringan jarak jauh pemain gantian Vu Van Thanh pada minit ke-88.

Perlawanan akhir kedua akan berlangsung di Stadium Thammasat di Bangkok pada pukul 7:30 malam pada Isnin.

Piala AFF 2022 menggunakan peraturan gol di tempat lawan, jadi Vietnam berada dalam keadaan yang kurang menguntungkan ketika ini.

Mereka perlu menang atau seri dengan tiga gol atau lebih. Jika skor adalah 2-2 selepas 90 minit, kedua-dua pasukan mesti bermain masa tambahan 30 minit dan peraturan gol di tempat lawan tidak akan digunakan pada masa tambahan 30 minit.

Infantino dinaikkan pangkat daripada Setiausaha Agung UEFA kepada bola sepak Presiden FIFA pada 2016, menggantikan Sepp Blatter, yang digantung daripada bola sepak selama enam tahun kerana dakwaan rasuah.

Pada pilihan raya 2016, Infantino menewaskan Presiden Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) ketika itu Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa. Pada 2019, Infantino dipilih semula buat kali pertama. Sejak itu, beliau bertanggungjawab dalam persiapan Piala Dunia 2026 di Kanada, Mexico dan A.S, apabila bilangan pasukan yang mengambil bahagian meningkat kepada 48.

Infantino akan kekal memegang jawatan selama empat tahun lagi, sehingga 2027, sebagai calon tunggal dalam pilihan raya Mac 2023.

Baca yang lain