Presiden Persatuan Pengadil Desak Mitrovic Digantung Sepanjang Baki Musim Ini

Pemain sensasi Fulham, Alexandar Mitrovic mungkin berdepan penggantungan yang akan mengetepikan dia daripada baki musim 2022/23.

Pada hari Ahad, anak buah Marco Silva tiba di Old Trafford menentang Manchester United.

Selepas menjaringkan gol pembuka dengan 50 minit pada masa itu, keadaan mula berubah secara drastik untuk Mitrovic dan Fulham pada minit ke-72.

Jadon Sancho telah memerangkap penjaga gol Fulham, Bernd Leno sebelum Willian kelihatan menghalang bola masuk ke belakang gawang dengan tangannya.

Semasa pemeriksaan VAR, bos Fulham dilayangkan kad merah kerana membidas pengadil Chris Kavanagh.

Kavanagh kemudiannya menunjukkan ke arah titik penalti dan memberikan Willian kad merah.

Pada ketika ini, Mitrovic benar benar bengang dan membantah keputusan Kavanagh. Dia yang panas telah menolak pengadil itu, yang mengakibatkan satu lagi kad merah.

Pada malam Isnin, FA secara rasmi mendakwa pemain Serbia itu akan berdepan hukuman berat dan kemungkinan larangan bemain yang lebih panjang.

Ini kerana menurut FA, hukuman semasa dianggap terlalu ringgan.

Satu kenyataan berbunyi: “FA telah mendakwa bahawa hukuman standard yang akan dikenakan ke atas Aleksandar Mitrovic bagi kesalahan kelakuan ganas yang dia lakukan terhadap pengadil perlawanan jelas tidak mencukupi.”

“Selain itu, tingkah laku dan/atau bahasa Aleksandar Mitrovic didakwa tidak wajar dan/atau kesat dan/atau menghina dan/atau mengugut selepas dia diperintah keluar padang.”

Ini bermakna Mitrovic akan menghadapi masa yang lama digantung daripada beraksi dan menurut The Times, dia mungkin terlepas baki musim Fulham.

Presiden Persatuan Pengadil, Paul Field, menggesa penggantungan itu lebih lama daripada 10 perlawanan, yang bermakna Mitrovic tidak akan bermain lagi musim ini.

Field berkata: “Saya harap ia lebih daripada 10 perlawanan. Itu hanya benar-benar berlaku hingga akhir musim.”

“Fikirkan tentang apa yang Eric Cantona lakukan hampir 30 tahun lalu dan dia mendapat hukuman penggantungan sembilan bulan. Saya fikir mereka harus meluangkan masa yang sangat baik untuk perkara ini.”

Seorang lagi legenda EPL, Chris Sutton turut bersetuju dengan hukuman penggantungan 10 perlawanan.