Puru Online: Inspirasi Dua Beradik Di Sabah Yang Membina Sekolah Dalam Hutan

Di puncak bukit berhampiran sebuah kampung sekitar 100km dari ibu kota Sabah Kota Kinabalu, terdapat sebuah pondok di mana dua beradik telah menjadikannya tempat mereka bersekolah.

Mereka berdua kekal bersemangat untuk belajar walaupun terdapat perintah kawalan pergerakan yang menyaksikan kebanyakan aktiviti awam ditutup sejak pertengahan Mac dalam usaha untuk membendung penyebaran dari Covid-19.

Walaupun sekolah masih ditutup, pembelajaran boleh didapati dalam talian.

Tetapi liputan internet di Kampung Bomboi, Keningau, hampir tidak ada, menjadikan pembelajaran dalam talian hampir mustahil bagi Rechellyna Rinus, 17, dan adiknya Ryverra, 15.

Walaupun mereka mendapat isyarat data di kampung mereka, kelajuan internet seperti siput itu menjadikan pembelajaran dalam talian menjadi pengalaman yang mengecewakan dan sering menyebabkan mereka ketinggalan pelajaran.

Akhirnya, Rechellyna dan Ryverra memutuskan untuk pergi ke kawasan ke tanah yang lebih tinggi. Lalu mereka mendapati ada satu kawasan di tempat pak cik mereka menanam kelapa sawit, di pinggir bukit hampir.

Ianya hampir setengah kilometer dari rumah mereka di mana, di situlah ada isyarat internet terkuat.

Kedua dua beradik ini mula mengikuti pelajaran mereka melalui telefon bimbit, bergilir-gilir sambil mencangkung dan berdiri di bawah terik matahari dan, kadang-kadang, dalam hujan.

Keadaan yang tidak kondusif untuk belajar itu memang sangat mencabar. Lalu mereka mengambil inisiatif untuk menyelesaikan masalah itu sendiri, di mana mereka telah  membina sekolah mereka sendiri selama dua hari.

Mereka memotong anak pokok dan, dengan bimbingan bapa saudara mereka, mengubah kayu menjadi meja belajar dan bangku.

Oleh kerana tidak ada dinding di sekolah yang mereka bina itu, mereka membakar kadbod telur untuk menangkis serangan nyamuk yang tanpa henti.

Di luar sekolah itu, mereka menggantung papan tanda yang bertuliskan “Selamat Datang ke Puru Online”. Puru adalah perkataan Dusun untuk hutan.

Setakat ini, video usaha gadis-gadis tersebut telah mendapat lebih daripada 9,000 tontonan di YouTube.

“Sekiranya anda mengantuk, atau punggung anda terasa sakit atau letih, anda boleh tidur di sini,” kata Rechellyna dalam video itu, sambil menunjukkan tempat tidur iaitu buaian yang diikat pada dua pokok.

Bahkan ada dapur dekat pondok tempat mereka memasak setiap kali mereka memerlukan makanan ringan semasa belajar.

“Sekarang tidak seperti sebelumnya. Sekarang saya sangat gembira, kita dapat belajar dengan lebih selesa.”

Ibu saudara kepada gadis itu, Flovea Ng, memberitahu FMT bahawa Rechellyna dan Ryverra, yang mempunyai dua adik lelaki, mendirikan Puru Online pada 28 April kerana mereka enggan ketinggalan dalam pelajaran kerana Covid-19.

“Mereka mahu memperbaiki kehidupan dan keluarga mereka. Mereka bertekad untuk memiliki masa depan yang lebih baik. ”

Ng berkata, Rechellyna ingin menjadi guru sementara cita-cita Ryverra adalah menjadi doktor gigi.

“Syukurlah, ada orang yang baik hati yang meluangkan masa melihat video mereka dan tampil untuk membelikan mereka komputer riba, modem dan pencetak untuk membantu pelajaran mereka.”

“Mereka berdua begitu teruja dan terharu, dan ibu bapa mereka sangat berterima kasih kepada mereka yang telah membantu anak perempuan mereka,” tambahnya lagi.

Korang boleh saksikan mereka di YouTube pada pautan ini: Puru Online