Putera Jordan Guna Media Sosial Mahu AFC Bangun Siasat Jantina Penjaga Gol Iran

Persatuan Bolasepak Jordan (JFA) telah menuduh penjaga gol pasukan bola sepak wanita Iran sebagai seorang lelaki.

Zohreh Koudaei, 32, telah menjawab permintaan JFA untuk “semakan pengesahan jantina.”

“Saya akan menyaman Jordan FA,” kata Koudaei menurut akhbar Turki Hurriyet.

“Saya seorang wanita. Ini adalah satu perbuatan buli dari Jordan.”

Dakwaan itu dibuat selepas Iran menewaskan Jordan di Uzbekistan pada Sept. 25, untuk melayakkan diri ke Piala Asia Wanita pertama mereka. Koudaei menyelamatkan dua penalti dalam kemenangan penentuan penalti yang berkesudahan 4-2.

Pegawai pasukan untuk Iran menafikan dakwaan jantina dan berkata pasukan Jordan sedang mencari “alasan” untuk kalah dalam perlawanan itu.

Iran turut mendakwa Jordan sebagai tidak dapat menerima kekalahan dengan terbuka dan adil.

JFA hubungi AFC

Selepas perlawanan itu, JFA dilaporkan menghubungi Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) mengenai jantina Koudaei.

Dalam surat bertarikh Nov. 5, JFA membangkitkan tentang keraguan mengenai “kelayakan pemain yang mengambil bahagian” dan mendakwa pasukan wanita Iran “mempunyai sejarah dengan isu jantina dan doping.”

JFA meminta AFC untuk “memulakan siasatan yang telus dan jelas oleh panel pakar perubatan bebas untuk menyiasat kelayakan pemain terbabit dan orang lain dalam pasukan.”

Presiden JFA, Putera Ali bin al-Hussein, menyampaikan surat itu dalam tweet pada hari Sabtu, menyebut dakwaan itu sebagai “isu yang sangat serius jika benar.”

Putera Ali juga menyeru AFC untuk “tolong bangun.”

Jurucakap AFC berkata, “AFC tidak mengulas mengenai siasatan dan/atau prosiding yang sedang berjalan, sama ada ia perkara benar atau berpotensi.”

Jurulatih Iran, Maryam Irandoost, memberitahu portal sukan Varzesh3: “Kakitangan perubatan pasukan telah memeriksa dengan teliti setiap pemain dalam pasukan kebangsaan dari segi hormon untuk mengelakkan sebarang masalah dalam hal ini, jadi saya memberitahu semua penyokong agar semua tidak perlu bimbang .”

Piala Asia Wanita AFC 2022 akan bermula pada Januari di India.

Baca yang lain

Conte Berehat Seketika Selepas Pembedahan

Pengurus Tottenham, Antonio Conte disahkan perlu berehat selepas menjalani pembedahan membuang pundi hempedunya. Spurs memberitahu bahawa pembedahan itu “berjalan dengan lancar” dan