Raphinha Terkejut Ronaldinho Kutuk Pasukan Brazil Dan Mahu Berhenti Menyokong

Legenda Brazil Ronaldinho berkata kritikannya terhadap skuad Copa América tahun ini yang mencetuskan kontroversi dan ramai yang terkejut.

“Sukar untuk mencari semangat untuk menonton perlawanan itu,” tulisnya. “Ini mungkin antara pasukan paling teruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia tidak mempunyai pemimpin yang dihormati, hanya pemain biasa untuk sebahagian besarnya.

“Saya telah mengikuti bola sepak sejak saya masih kecil, lama sebelum saya terfikir untuk menjadi pemain, dan saya tidak pernah melihat situasi seteruk ini. Terdapat kekurangan rasa cinta untuk jersi ini, kekurangan keazaman dan yang paling penting kekurangan bola sepak.

“Persembahan itu adalah antara perkara paling buruk yang pernah saya lihat. Ia memalukan. Itulah sebabnya saya mengisytiharkan saya berhenti sampai di sini. Saya tidak akan menonton sebarang perlawanan CONMEBOL Copa América dan saya tidak akan meraikannya jika Brazil menang .”

Bintang semasa dalam skuad Selecao, Raphinha membalas kritikan itu. Raphinha menulis: “Ia satu kejutan bukan sahaja untuk saya tetapi untuk semua orang. Saya percaya anda mesti lebih mengenali saya daripada saya sendiri. Dia tidak pernah membuat kenyataan seperti itu. Dia sentiasa menunjukkan sokongan. Dia kali ini mengejutkan ramai orang.

“Saya menganggapnya sebagai idola, rujukan, dan yang lain di sini dalam pasukan juga begitu. Semua orang melihatnya sebagai rujukan. Ia adalah tamparan buat kami. Kami tidak bersetuju, saya tidak bersetuju.

“Saya akan memasuki tahun ketiga saya dalam pasukan ini, dan apa yang saya lihat di sini ialah dedikasi, keinginan dan kebanggaan untuk memakai baju ini. Saya tidak bersetuju dengan apa yang diperkatakan tentang mempunyai pemain biasa yang memakai baju itu. Saya sama sekali tidak bersetuju. Semua orang di sini mempunyai kualiti dan merit untuk memakai baju tersebut.

“Kami mendapat tahu, daripada Vinícius Júnior, bahawa Ronaldinho meminta tiket untuk melihat permainan kami hari ini, jadi ia tidak sepadan dengan apa yang dikatakan. Berada di sini, saya melihat dedikasi semua orang setiap hari.”

Bagaimanapun, beberapa jam kemudian, Ronaldinho berkata kata-kata itu bukan miliknya tetapi dia menulis semula beberapa kritikan yang kecaman daripada peminat di media sosial. Dan kini Ronaldinho cuba mahu terus membina sokongan untuk pasukan semasa.

“Saya tidak akan pernah berhenti memberikan sokongan kepada Brazil,” tulisnya di akaun Instagramnya selepas itu.

“Kata-kata nak tinggalkan pasukan saya ini, sebenarnya, adalah siaran semula daripada siaran sebenar daripada peminat di media sosial. Bayangkan mendengar ulasan ini sebelum bermain? Tidak mungkin anda dapat menerimanya, motivasi akan turun.

“Sokongan peminat memberikan perubahan besar kepada pemain dan apa yang mereka perlukan adalah sokongan pada masa ini,” sambungnya sebelum menambah promosi untuk jenama deodoran Rexona.

Ronaldinho, yang memenangi Copa América bersama Brazil pada 1999 dan Piala Dunia pada 2002, sebelum ini meratapi “saat yang menyedihkan bagi mereka yang sukakan bola sepak Brazil.”

Perlawanan pertama Brazil di Copa América menentang Costa Rica pada 24 Jun, dengan Colombia dan Paraguay juga dalam Kumpulan D.