RASMI: Liverpool Tewaskan Man United Dapatkan Cody Gakpo

PSV Eindhoven telah pun mengesahkan bahawa pemain penyerang yang menjadi bintang ketika Piala Dunia 2022, Cody Gakpo akan menyertai Liverpool.

Kesepakatan telah dicapai antara kedua dua kelab. Kini urusan seterusnya akan diselesaikan di antara pemain dan Liverpool.

Berita itu agak mengejutkan ramai pihak. Kerana Gakpo sebelu  ini dilaporkan bakal menyertai Manchester United.

Liverpool telah menewaskan Manchester United dalam perlumbaan untuk menandatangani pemain sayap Cody Gakpo selepas bersetuju dengan perjanjian dengan PSV.

ESPN melaporkan bahawa yuran perjanjian itu adalah sekitar £37 juta dan kedua-dua pihak hampir memuktamadkan ketibaannya pada jendela perpindahan Januari.

PSV tidak mendedahkan nilai perjanjian itu, tetapi pengurus besar Marcel Brands berkata ia akan menjadi “rekod perpindahan” untuk kelab itu.

Kelab Belanda itu dalam satu kenyataan berkata: “PSV dan Liverpool FC telah mencapai persetujuan mengenai perpindahan Cody Gakpo. Penyerang berusia 23 tahun itu akan berlepas ke England dalam masa terdekat di mana dia akan tertakluk kepada formaliti yang diperlukan sebelum penyelesaian daripada perpindahan itu.”

Gakpo, 23, muncul sebagai bintang Piala Dunia di Qatar dengan menjaringkan tiga gol untuk Belanda sebelum penyingkiran di suku akhir di tangan juara, Argentina.

Dengan pemain antarabangsa Colombia Luis Diaz berdepan tempoh berpanjangan di tepi padang selepas kecederaan lutut yang semakin buruk ketika latihan pada rehat pertengahan musim di Dubai, Liverpool telah mempercepatkan percubaan untuk menguatkan barisan hadapan mereka dengan mengalihkan perhatian kepada Gakpo.

Penyerang sayap kiri itu menjadi sasaran utama Leeds dan Southampton pada musim panas, dan pengurus United, Erik ten Hag memujuk kelab Old Trafford itu untuk mempertimbangkan perpindahan pemain itu lewat jendela musim panas.

Gakpo sendiri mendedahkan bahawa dia berminat menyertai Man United selepas kelab itu cuba memancingnya pada jendela musim panas lalu.

Gakpo berkata dia kemudian agak kecewa kerana rundingan itu tiba tiba tidak ada penghujugnya.

Dia sudah memberitahu kelabnya bahawa dia mahu ke Man United dan berharap perpindahan akan berlaku pada Januari.

United telah dikaitkan dengan cubaan seterusnya untuk Gakpo pada Januari selepas keputusan kelab itu untuk membatalkan kontrak Cristiano Ronaldo pada November.

Tetapi setelah menewaskan United untuk mendapatkan Darwin Nunez pada Jun, Liverpool kini melakukan perkara yang sama sekali lagi dengan mengesahkan perpindahan untuk Gakpo apabila jendela perpindahan musim sejuk dibuka pada Ahad akan datang.

Fabrizio Romano beberapa jam sebelum itu menyatakan bahawa Man United tidak bertindak segera dalam perpindahan tersebut walaupun pemain telah memberikan isyarat jelas mahu menyertai mereka.