Ratu Monarki UK Paling Lama Bertahta, Ratu Elizabeth II Mangkat Pada Usia 96 Tahun

Ratu Elizabeth II, ratu paling lama bertahta di singgahsana istana di UK, telah mangkat di Balmoral pada usia 96 tahun, selepas memerintah selama 70 tahun.

Keluarganya berkumpul di estet milik mereka di Scotland selepas kebimbangan bertambah tentang kesihatannya pada awal Khamis.

Ratu Elizabeth II naik takhta pada tahun 1952 dan menyaksikan perubahan sosial yang besar.

Dengan kematiannya, anak sulungnya Charles, bekas Putera Wales, akan mengetuai negara berkabung sebagai Raja dan ketua negara baharu untuk 14 negara Komanwel.

Dalam satu kenyataan, Istana Buckingham berkata: “Permaisuri Ratu telah meninggal dunia dengan aman di Balmoral petang ini.”

“Raja dan Permaisuri akan kekal di Balmoral petang ini dan akan kembali ke London esok.”

Semua anak Ratu Elizabeth II berkumpul Balmoral, dekat Aberdeen, selepas doktor meletakkan Ratu di bawah pengawasan rapi.

Cucunya, Putera William, juga berada di sana, bersama dengan Putera Harry.

Tempoh Ratu Elizabeth II sebagai ketua negara merangkumi era pasca perang, peralihan daripada empayar kepada Komanwel, berakhirnya Perang Dingin dan kemasukan UK ke dalam – dan kemudian penarikan diri daripada – Kesatuan Eropah.

Pemerintahannya merangkumi  era pentadbiran 15 perdana menteri bermula dengan Winston Churchill, lahir pada 1874, dan termasuk yang terkini, Liz Truss, lahir 101 tahun kemudian pada 1975, dan dilantik oleh Ratu awal minggu ini.

Ratu mengadakan pertemuan mingguan dengan perdana menterinya sepanjang pemerintahannya.

Di Istana Buckingham di London, orang ramai yang menunggu maklumat terkini mengenai keadaan Ratu mula menangis apabila mendengar kemangkatannya.

Ratu dilahirkan Elizabeth Alexandra Mary Windsor, di Mayfair, London, pada 21 April 1926.

Baca yang lain